Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU

Wigemark traži da se ne uvjetuje uspostava vlasti u BiH

Wigemark

e čini se da postoji neka alternativa. BiH treba što prije uspostaviti vlast jer bez nje nema integracija u EU, ali ni NATO-a”, smatra posebni predstavnik EU-a u BiH

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH i šef Delegacije EU-a u Sarajevu Lars Gunnar Wigemark pozvao je u srijedu da se ne uvjetuje uspostava vlasti jer njeno nepostojanje paralizira zemlju i zaustavlja euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

“Najvažnije je nastaviti napore za uspostavu Vijeća ministara i izbor mandatara. Ne vjerujemo u preduvjete za uspostavu vlasti, ali razumijemo da postoje pitanja koja treba razjasniti. Nepostojanje vlasti paralizira i to je veliki problem”, rekao je odlazeći specijalni predstavnik EU-a, prenosi Aljazeera Balkans.

Švedski diplomata je kazao da je uspostava vlasti prioritet koji je Evropska unija postavila na početku, na čemu je jasno insistirao i komesar za politiku evropskog susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn povodom posjete BiH u martu ove godine.

Skoro 11 mjeseci nakon održanih izbora u BiH nije uspostavljeno državno Vijeće ministara.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik povukao je u utorak zahtjev za održavanjem sjednice državnog vrha na kojoj bi posve izvjesno pao njegov prijedlog za mandatara Vijeća ministara jer članovi Predsjedništva BiH izabrani u Federaciji BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović uvjetuju uspostavu vlasti podnošenjem dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO savezu, a što ne podržava srpska strana.

Wigemark, koji je posredovao u potpisivanju dokumenta o uspostavi vlasti između čelnika vodećih nacionalnih stranaka – HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDA Bakira Izetbegovića i SNSD-a Milorada Dodika – ocijenio je kako je taj sporazum dobar osnov za koalicijsku vladu.

“Ne čini se da postoji neka alternativa. BiH treba što prije uspostaviti vlast jer bez nje nema integracija u EU, ali ni NATO-a”, smatra posebni predstavnik EU-a u BiH.

Po njegovim riječima, predaja ANP-a predstavlja tehničko, a ne političko pitanje.

“Željeli bismo vidjeti da se BiH kreće naprijed prema NATO-u. Srbija održava odnose s NATO-om, pa ako Srbija to može učiniti, može i BiH. To se ne događa, zemlja je u zastoju, a najviše su pogođeni građani BiH”, dodao je.

Wigemark je pozvao vodeće političare da postignu kompromis te da odustanu od zapaljive retorike i do 5. septembra, koji su sebi postavili kao rok, uspostave državnu vlast.