BiH

Iskazali nezadovoljstvo

Zdravstveni radnici u USK održali štrajk upozorenja, nije im isplaćena martovska plaća

16/04/2021

Oni su i više nego dobro i redovno plaćeni, pa je možda vrijeme da počnu razmišljati i o drugima - dodao je Kapo

Više od 2.000 zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu (USK) današnjim je petominutnim štrajkom upozorenja izrazilo nezadovoljstvo zbog kašnjenja plate za mart, odnosno nagomilanim problemima u sektoru zdravstva.

Martovska plata zdravstvenim radnicima u ovom kantonu još nije isplaćena zbog prestanka zakonskog važenja Odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, te skupštinskog neusvajanja Finansijskog plana i programa rada ove ustanove za 2021. godinu.

-Zdravstvenim radnicima nije isplaćena martovska plata i to je osnovni razlog našeg okupljanja i upozorenja. Zamislite s čime se sve suočava osoblje na COVID-odjelima u posljednje vrijeme i nakon svega što urade i vide, ne dobiju ni platu koju su pošteno zaradili. Da ne govorim o nekim stimulacijama, koje su ukinute još od Nove godine zbog Odluke o privremenom financiranju – rekao je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Amir Rekić.

Dopredsjednik Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK-a Zlatan Kapo naglasio je i kako je ovime poslana jasna poruka zastupnicima u kantonalnoj skupštini.

-Tražimo od njih da počnu raditi svoj posao i izglasaju Finansijski plan i program Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, te nam napokon omoguće da dobijemo ono što smo itekako zaslužili. Oni su i više nego dobro i redovno plaćeni, pa je možda vrijeme da počnu razmišljati i o drugima – dodao je Kapo.

Jasno su definirani i najavljeni eventualni naredni postupci predstavnika sindikata zaposlenih u zdravstvu.

-Zaista se nadamo da do toga neće doći, međutim mi ćemo morati radikalnije djelovati ukoliko se uskoro ništa konkretno ne uradi. Ne želimo ni razmišljati o generalnom štrajku u ovim okolnostima, međutim i to je jedna od opcija ukoliko se nastavi sa ovakvim nedostojanstvenim tretmanom – kazao je doktor Amir Rekić.

O vanrednoj sjednici Skupštine USK na kojoj bi se trebao usvojiti Financijski plan i program rada Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i time omogućiti redovne plate uposlenima u zdravstvu razgovara se već nekoliko dana, međutim još nije poznat njen zvanični termin održavanja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.