BiH

"Privatizacija javne ustanove"

Naša stranka: Direktorica Izetbegović i uprava KCUS-a moraju biti smijenjeni

18/11/2019

Odbijanje liječenja djevojčice zbog incidenta koji je napravio njen otac u KCUS-u svim građanima oslonjenim na liječenje u toj ustanovi ulilo je strah da će svako nezadovoljstvo uslugom rezultirati prekidom liječenja, kažu u Našoj stranci

Posljednja press konferencija uprave KCUS-a na kojoj je otvoreno odbijeno liječenje djeteta tragična je demonstracija diktature uprave nad pacijentima – smatraju u zdravstvenom savjetu Naše stranke i dodaju:

– Ovaj oblik obračunavanja sa pacijentima i poreskim obveznicima je također oblik privatizacije javne ustanove od strane njenog rukovodstva. Da bi se ovaj sunovrat vodećeg kliničkog centra u državi zaustavio, neophodno je da menadžment ustanove podnese ostavku ili bude smijenjen.

„Odbijanje liječenja djevojčice zbog incidenta koji je napravio njen otac u KCUS-u svim građanima oslonjenim na liječenje u toj ustanovi ulilo je strah da će svako nezadovoljstvo uslugom rezultirati prekidom liječenja. Upozoravamo i na to da je nemogućnost rada zbog različitih pritiska i ucjena rezultiralo velikim brojem odlazaka medicinskih radnika s KCUS-a. Direktorica Izetbegović mora podnijeti ostavku. Istovremeno očekujemo da osnivač KCUS-a, prije svega Vlada FBiH, shvati hitnost i nužnost korjenitih reformi zdravstva s posebnim fokusom na krovnu zdravstvenu ustanovu u državi, kao što su:
– Definiranje osnovnog paketa zdravstvenih usluga;
– Transparentno kreirane liste lijekove koje odražavaju stvarne potrebe pacijenata;
– Uvođenje principa gdje novac prati pacijenta – da zdravstvene ustanove budu plaćene na osnovu pruženih usluga a ne paušalno;
– Reforma sistematizacije i organizacije rada;
– Zdravstvena edukacija građana u vezi s prevencijom bolesti ali i u vezi s njihovim pravima i obavezama u zdravstvu.
Što je najvažnije, pacijentovo dobro mora konačno postati cilj postojanja zdravstvenih ustanova a ne sredstvo za gomilanje novca”, kaže se u saopćenju za javnost Naše stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.