Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sačinjen nacrt zakona

Žele povećati plaće u organima vlasti KS, a najviše pojedinim direktorima

vlada ks
Foto: Vlada KS

Povećavaju koeficijente, a prethodno su se postarali i za povećanje osnovice

Ministarstvo pravde Kantona Sarajevo napravilo je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS kojima se dijelom povećavaju plaće u organima vlasti, saznaje Fokus.ba.

Prema nacrtu ovog zakona, koji će se naći na narednoj sjednici Skupštine KS, najviši skok u platnom razredu predviđen je za rukovodioce samostalnih kantonalnih upravnih organizacija. Njima se predlaže koeficijent od 8,8 (usporedbe radi koeficijent premijera KS iznosi 9,8). Ovaj koeficijent u postojećem Zakonu koji je usvojen 2019. iznosi 6,5.

Prema Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave KS, rukovodioci samostalnih kantonalnih upravnih organizacija su direktori Zavoda za planiranje KS, Zavoda za izgradnju KS, Zavoda za informatiku i statistiku KS, Direkcije za robne rezerve KS i Kantonalnog zavoda za pruženje besplatne pravne pomoći.

Povećanje i za savjetnike i sekretare

Također, novim zakonom su obuhvaćeni i savjetnici nosilaca funkcija ( od premijera KS pa nadalje), koji izmjenama ovog zakona imaju koeficijent od 6,4. I sekretarima Vlade i Skupštine KS povećavaju se koeficijenti te predloženim izmjenama zakona iznose po 6,5.

I savjetnici nosilaca funkcija u KS, kao i sekretari Vlade i Skupštine KS, kako se navodi u predloženim izmjenama, izjednačavaju se sa istoimenim funkcijama na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Faksimil dijela izmjena Zakona o plaćama KS

Inače, Vlada KS je krajem prošle godine donijela odluku na osnovu koje će od početka ove godine za 16,7 posto biti povećana osnovica radnicima koji primaju plaće iz Budžeta KS.

Povećanje osnovice sa 330 na 385 KM odnosi se na zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, policiji ali i državne službenike i namještenike.

To znači da će osnovna plata pomenitim direktorima zavoda bez naknada, minulog staža i drugih prinadležnosti iznositi po 3.388 KM.