Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik rs-

Dodik po ko zna koji put najavio da će RS pokrenuti postupak samostalnosti

dodik vučić
Foto: Screenshot/RTRS

Dodik je ranije najavio da, ako se Rezolucija usvoji, napuštaju odlučivanje u BiH, a najavio je i veliki miting u Banjoj Luci

Republika Srpska će kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici pokrenuti postupak samostalnosti, saopćio je danas predsjednik ovog bh. entiteta Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je “ponosan na vladajuću koaliciju, koja pokazuje odlučnost da sprovede ove mjere po pitanju samostalnosti”.

“Politička elita bosanskih muslimana rezolucijom o Srebrenici sebi je napravila ozbiljan ‘autogol’. Genocid u Srebrenici se nije desio, da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi koji su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod”, naveo je danas Dodik.

Dodik je u nastavku svoje objave, kao i prije, ponovo licitirao brojem ubijenih u srebreničkom genocidu. Naveo je i da se “nigdje ne spominje broj ubijenih Srba”.

Najavio i veliki miting u Banjoj Luci

Potom je iznio svoje planove o secesiji i naveo da je “mirna podjela jedino rješenje za sve narode u BiH”.

“Republika Srpska je stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada. Nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. rezolucije o Srebrenici neće postojati. Mirna podjela je jedino rješenje za sve narode u BiH. CIK BiH je uzurpirao nadležnosti koje pripadaju Republici. Izborni zakon Srpske je u skladu s Ustavom”, zaključio je Dodik u svojoj objavi.

Dodik je ranije najavio da, ako se Rezolucija usvoji, napuštaju odlučivanje u BiH, a najavio je i veliki miting u Banjoj Luci.

Sada je i otvoreno najavio secesiju jednog dijela države Bosne i Hercegovine.

Inače, važno je još jednom napomenuti da se nigdje, niti na jednom mjestu, u rezoluciji o Srebrenici, ne spominje se ni Srbija niti Republika Srpska niti srpski narod niti išta slično.

Nikome se kolektivno na teret ne stavlja genocid niti ratni zločini niti je okrivljen ijedan narod uprkos pokušajima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da javnost uvjere u suprotno.