Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka

Želimo vjerovati da za Unsko-sanski kanton dolaze bolja vremena

Danas je deset poslanika Skupštine USK sazvalo vanrednu sjednic

Rezultat dosadašnjih pregovora političkih organizacija je da se sa jedne strane nalaze političke organizacije A-SDA-Pomak, SDP, SBB i NB koje imaju 15 zastupnika

Od završetka Izbora 2018. do danas na Unsko-sanskom kantonu vođeni su pregovori o formiranju vlasti. Na žalost, ne onako kako smo željeli, kažu u saopštenju Naše strank USK koje prenosimo u cijelosti:

“Ideja Naše stranke, iako sa jednim zastupničkim mjestom u Skupštini USK, bila je da se prema principima kako se to uradilo u Kantonu Sarajevo i drugim kantonima formira BH blok sa lijevo orijentiranim političkim organizacijama, što i u slučaju našeg Kantona podrazumijeva stvaranje bloka sa SDP-om i DF-om. Nažalost, ovaj pokušaj nije uspio iz razloga što su obje organizacije izrazile spremnost da formiraju BH blok s nama, ali ne i jedna sa drugom.

Također, smatrali smo da se prvo treba pregovarati o principima i programima, a tek nakon što toga o resorima koje bi neka politička organizacija vodila. Ni ovaj dio procesa nije ulijevao optimizam. Odlučili smo se za suradnju sa lijevo orijentiranom političkom organizacijom SDP, kao i Nezavisnim blokom i sve tri stranke prihvatile su zajednički nastup u radu Skupštine USK. Nezavisni blok i Naša stranka u Skupštini USK formirat će zajednički klub.

Rezultat dosadašnjih pregovora političkih organizacija je da se sa jedne strane nalaze političke organizacije A-SDA-Pomak, SDP, SBB i NB koje imaju 15 zastupnika. Sa druge strane preostale su tri organizacije ili 14 zastupnika.

Naša stranka ne želi koalirati niti potpisivati bilo kakav sporazum o saradnji sa većinom koju predvodi stranka A-SDA, iz istih razloga zbog kojih ne želi koalirati sa SDA, jer naprosto oni nisu naši prirodni politički partneri. Ne želimo participirati u vlasti kada su u pitanju ministarske pozicije, pozicije direktora, raspodjela mjesta u UO, NO ili bilo kojim drugim privilegijama, sve do momenta u kome će kompetencija biti najbitniji kriterij prilikom izbora kadrova.

Svjesni smo odgovornosti pred kojom se našla Naša stranka, činjenice da smo 16-ta ruka, te da bukvalno od naše odluke da podržimo formiranje Vlade USK ovisi hoće li se krenuti u rješavanje mnogobrojnih nagomilanih problema na USK ili u blokadu svih procesa. U ovoj situaciji, mi sebi ne možemo dozvoliti luksuz da praktično blokiramo sve procese te ćemo podržati predloženu Vladu.

Naša stranka i njena predstavnica u Skupštini USK, u daljem radu djelovat će samostalno, u skladu s principima i uvjerenjima Naše stranke. Na našu konačnu odluku najveći utjecaj imale su činjenice da je Unsko-sanski kanton godinama padao sve dublje u političku nestabilnost, ekonomsku katastrofu, dugove, nezaposlenost, iseljavanje stanovništva je postao jedan od najvažnijih problema, užasni socijalni problemi koji su kulminirali nedavnim tragičnim događajem u Bihaću, migrantska kriza za koju niko ne zna kako će se nastaviti u proljeće i mnoštvo drugih problema koji traže političku odgovornost i da im se već jednom pogleda u oči.

Možemo pustiti da se pregovori nastave u nedogled, da se dalje ostave mogućnosti kupovine-prodaje glasova, da “preletači” rade i ne možemo garantirati da toga neće biti u budućnosti, ali želimo biti odgovorni i preuzeti na sebe ovaj rizični politički poduhvat.

Uvjet za našu podršku ovoj većini je dokument “PREGOVARAČKE OSNOVE” koji smo izradili i koji je uvršten u sporazum kojeg će većina potpisati.

Želimo biti pozitivni i vjerovati da će ova većina u narednih 100 dana pokazati koliko je odgovorna i ozbiljna u rješavanju problema koji se tiču života građana i da će se baviti uzrocima, a ne posljedicama problema. Pratit ćemo da li rade na implementaciji uvjeta iz pregovaračkih osnova koje su prihvatili.

Vama koji formirate većinu poručujemo da ćemo pomno pratiti vaš rad i da niko više nema pravo da se s ovim narodom poigrava. O svemu ćemo, naravno, transparentno obavještavati javnost, a svojim glasom u Skupštini podržavat ćemo sve ono što je dobro za građane građane USK, ono što nije, budite sigurni da nećemo”, poručili su iz Naše stranke USK-a.