Mikiću istekao mandat

Željko Bakalar novi član Centralne izborne komisije BiH

cik_zgrada03 (1)

Đonlagić je u izjavi za Fenu pojasnio da je dosadašnjem članu CIK-a BiH Stjepanu Mikiću davno istakao mandat te da je on ispunio uvjete za penziju

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovali su danas Željka Bakalara za novog člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH u drugom krugu glasanja nakon što Kolegij nije postigao saglasnot o tome.

Naime, na kraju tri dana duge sjednice poslanici su usvojili Prijedlog odluke o izboru i stupanju na dužnost i prestanku dužnosti člana CIK-a koju je predložio poslanik Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić.

Đonlagić je u izjavi za Fenu pojasnio da je dosadašnjem članu CIK-a BiH Stjepanu Mikiću davno istakao mandat te da je on ispunio uvjete za penziju.

S obzirom da je imao namjeru iz budžeta BiH tražiti otpremninu u iznosu od oko 40.000 KM, Klub Demokratske fronte je svoj prijedlog dodatno obrazložio da je ovo sada još jedan u nizu opravdanih razloga da danas bude razriješen s dužnosti član CIK-a BiH.

– Nekome kome je davno istekao mandat i ko je ispunio uvjete za penziju ne treba dozvoliti da još uzme desetine hiljada KM budžetskog novca u vremenu kada svi nivoi vlasti rade rebalanse budžeta kako bi što više novca bilo usmjereno u saniranje zdravstvenih i ekonomskih posljedica koje su izazvane pandemijom koronavirusa Covid-19 – pojasnio je Đonlagić.