BiH

predsjedavajući Predsjedništva BiH

Željko Komšić nakon osam godina posjetit će Srbiju

17/08/2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se 29. avgusta s Vučićem i Erdoganom

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte, posjetit će 29. avgusta Beograd, gdje će, zajedno s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svečano ozvaničiti početak gradnje autoputa Beograd – Sarajevo, saznaje “Dnevni avaz”.

Komšiću je poziv iz Srbije upućen prije nekoliko dana i, kako je nezvanično potvrđeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH prihvatio ga je i prisustvovat će ovom događaju.

To znači da će Komšić zvanično posjetiti Srbiju poslije skoro osam godina. On je 2001. postao prvi ambasador BiH u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ali je 2003., zbog principijelnih razloga i neslaganja s tadašnjom bh. politikom, podnio ostavku na ambasadorsku funkciju.

Komšić je godinama žestoki kritičar politike Beograda. Lider DF-a je 2007., u vrijeme dok je u prvom mandatu obavljao dužnost člana Predsjedništva BiH, poručio tadašnjem premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da prste drži dalje od BiH, “jer bi mogao dobiti po prstima i po nosu”. Ovakva njegova reakcija izazvala je napete odnose između dvije države.

Oštar je protivnik i politike Aleksandra Vučića. U Srbiji je posljednji put bio u zvaničnoj posjeti 2011. godine u okviru sastanka predstavnika Igmanske inicijative, dok je predsjednik Srbije bio Boris Tadić.

No, za očekivati je da će Komšić s Erdoganom i Vučićem razgovarati o ekonomskim temama i o tome kako će se finansirati gradnja brze ceste od granice sa Srbijom do Sarajeva. Autoput koji bi povezao glavni grad Srbije sa Sarajevom, Srbija, za sada, gradi iz vlastitih sredstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.