Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući Predsjedništva BiH

Željko Komšić nakon osam godina posjetit će Srbiju

210619zeljko_komsic1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se 29. avgusta s Vučićem i Erdoganom

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte, posjetit će 29. avgusta Beograd, gdje će, zajedno s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svečano ozvaničiti početak gradnje autoputa Beograd – Sarajevo, saznaje “Dnevni avaz”.

Komšiću je poziv iz Srbije upućen prije nekoliko dana i, kako je nezvanično potvrđeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH prihvatio ga je i prisustvovat će ovom događaju.

To znači da će Komšić zvanično posjetiti Srbiju poslije skoro osam godina. On je 2001. postao prvi ambasador BiH u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ali je 2003., zbog principijelnih razloga i neslaganja s tadašnjom bh. politikom, podnio ostavku na ambasadorsku funkciju.

Komšić je godinama žestoki kritičar politike Beograda. Lider DF-a je 2007., u vrijeme dok je u prvom mandatu obavljao dužnost člana Predsjedništva BiH, poručio tadašnjem premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da prste drži dalje od BiH, “jer bi mogao dobiti po prstima i po nosu”. Ovakva njegova reakcija izazvala je napete odnose između dvije države.

Oštar je protivnik i politike Aleksandra Vučića. U Srbiji je posljednji put bio u zvaničnoj posjeti 2011. godine u okviru sastanka predstavnika Igmanske inicijative, dok je predsjednik Srbije bio Boris Tadić.

No, za očekivati je da će Komšić s Erdoganom i Vučićem razgovarati o ekonomskim temama i o tome kako će se finansirati gradnja brze ceste od granice sa Srbijom do Sarajeva. Autoput koji bi povezao glavni grad Srbije sa Sarajevom, Srbija, za sada, gradi iz vlastitih sredstva.