Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rs

Zeljković: Bilo bi neozbiljno da ublažimo mjere

Zeljkovic (1)

Za vakcinaciju u petak interes iskazalo tridesetak zdravstvenih radnika UKC-a RS

U petak u 11 časova u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska počeće vakcinacija protiv koronavirusa ruskom vakcinom Sputnik V u Univerzitetsko kliničkom centru RS u Banjaluci, a direktor instituta Branislav Zeljković izjavio je danas da će prvenstveno biti vakcinisani radnici koji su angažovani u COVID odjeljenjima, intenzivnim njegama i infektivnim klinikama, javlja Anadolu Agency (AA).

Pojasnio je da su u pitanju svi zdravstveni radnici koji dolaze u kontakt sa osobama koje su pozitivne na koronavirus, odnosno koji su razvili COVID-19 oboljenje i zbog toga su najviše izloženi riziku od mogućeg obolijevanja.

“Cilj nam je da tokom sljedeće sedmice i druge bolnice dobiju određenu količinu vakcina kako bi mogli da izvrše vakcinaciju prioritetnih zdravstvenih radnika”, rekao je Zeljković.

Istakao je da će pratiti cjelokupan proces vakcinacije kako bi zdravstveni radnici što efikasnije i lakše mogli pristupiti vakcinaciji.

“Očekujemo dodatnu količinu vakcina koja bi trebalo da bude isporučena između 15. i 28. februara za 100.000 građana, odnosno 200.000 doza”, kazao je on.

U toku ove i sljedeće sedmice biće pripremljeni servisi za prijavljivanje građana.

“Vakcina je besplatna i dobrovoljna za sve građane RS”, naglasio je Zeljković i dodao da će toku sedmice biće edukovano osoblje u bolnicama i domovima zdravlja.

Dodao je da u narednom periodu očekuju da krenu sa masovnom vakcinacijom što će u mnogome poboljšati epidemiološku sliku.

U petak će vakcinaciju vršiti stručnjaci instituta za javno zdravstvo, a do sada je vakcinaciju prijavljeno tridesetak zdravstvenih radnika iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, dok će konačni broj biti poznat do petka.

Zeljković je rekao da i zdravstveni radnici imaju nedoumica i pitanja vezano za vakcine zbog nedostataka informacija, ali da će institut svima pružiti sve raspoložive informacije.

Govoreći o nabavci kineske vakcine Sinopharm Zeljović je istakao da su u toku razgovori o tehničkim detaljima i potrebnoj dokumentaciji, zbog čega je neizvjestan rok isporuke.

Komentarišući mogućnost popuštanja mjera koje su trenutno na snazi u ovom bh. entitetu Zeljković je rekao da se tome mora pristupiti s oprezom, jer građani nisu zaštićeni dok se ne vakciniše određen procenat stanovnika.

“Bilo bi neozbiljno da ublažimo mjere bez opravdanih razloga zato što je tu vakcina”, rekao je Zeljković i pojasnio da je nakon prijema prve doze vakcine potrebno između mjesec i mjesec i deset dana za sticanje imuniteta.

Prošle sedmice u BiH je stiglo 2.000 doza ruskih vakcina, a riječ je o interventnom uvozu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite entiteta RS, nakon čega je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa – Sputnik V.

Alen Šeranić, ministar zdravlja bh. entiteta RS ranije je izjavio da se očekuje da u drugoj polovini februara stigne još 200.000 doza za 100.000 osoba u ovom entitetu i isto toliko do polovine marta, što ukupno čini prvu narudžbu vakcina koju je RS imala prema Ruskoj Federaciji.