Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

povećan broj zaraženih

U Crnoj Gori pooštrene epidemiološke mjere, policijski od 21 čas

20210210_2_46808776_62392077_Web (1)

Na snazi će biti zabrana izlaska od 21 do 5 ujutro, zabranjen je putnički međugradski prevoz od petka do ponedjeljka. Ugostiteljski objekti i trgovine da usklade radno vrijeme u periodu od 7 do 18 časova

U Crnoj Gori bilježi se povećanje broja zaraženih od koronavirusa u svim opštinama, a zdravstvene vlasti danas su pooštrile epidemiloške mjere, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare, direktor Instituta za javno zdravlje doktor Igor Galić kazao je da su predložene korigovane mjere, koje će važiti narednih 15 dana, s ciljem da se zaustavi širenje virusa.

“Na snazi će biti zabrana izlaska od 21 do 5 ujutro, zabranjen je putnički međugradski prevoz od petka do ponedjeljka. Ugostiteljski objekti i trgovine da usklade radno vrijeme u periodu od 7 do 18 časova”, kazao je Galić.

Za ulazak u Crnu Goru negativan PCR test ne stariji od 72 sata, osim za dolaske iz Velike Britanije i Sjeverne Irske od sada će trebati i za Izrael, Indiju, Bahrein, Liban, Južnoafričku Republiku, Brazil, SAD, Letoniju, Estoniju, Litvaniju, Maltu, Francusku, Španiju, Portugal, Holandiju, Irsku, Belgiju, Dansku i Češku.

Galić je istakao da je u Crnoj Gori složena epidemiološka situacija.

“Imamo trend povećanja broja oboljelih i imamo nešto više od 8.000 aktivnih slučajeva. U cijelom svijetu je zabilježen veliki broj aktivnih slučajeva. Oko Nove godine i Božića imali smo pad u obolijevanju. Posljednje dvije sedmice imamo rast u obolijevanju, što Crnu Goru svrstava visoko na nivou cijelog svijeta. Ukupan broj preminulih se kretao od 20 do 37 na sedmičnom nivou”, istakao je Galić.

Zbog složene epidemiloške situacije u Budvi i Tivtu, Institut za javno zdravlje je donio odluku da u ove dvije opštine uvede posebne mjere.

“U ove dvije opštine zabranjena su javna skupovi, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljske usluge, zabranjuje se rad trgovinama neprehrambenim uslugama (kozmetički, frizerski, kladionice, prodavnice odjeće i obuće, tržni centri). Zabranjuje se rad vaspitno obrazovnim ustanovama i nastava se organizuje na daljinu. Zabranjene su i sve sportske manifestacije, aktivnost u teretanama, sportskim balonima”, kazao je Galić i izdao preporuku građanima Budve i Tivta da ne napuštaju teritoriju opštine u kojoj žive, osim iz opravdanih razloga.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će nove mjere važiti 15 dana i da mogu biti i pooštrene.

“Osim ove dvije opštine koje podliježu ovakvoj vrsti mjera, svaka druga opština u državi koja bi po broju aktivnih slučajeva dosegla do 2.000 ili više, u tim opštinama će biti uveden isti princip mjera. U odnosu na epidemiološki presjek na sedmodnevnom nivou biće uvedene ovakve mjere i u opštinama u kojima se desi ovakva situacija”, pojasnila je Borovinić Bojović.

Kazala je da se muzika neće moći puštati u ugostiteljskim objektima. Istakla je da je popunjenost bolničkih kapaciteta u ovom momentu 67,9 odsto i da je to jedan od glavnih razloga zbog koga su uvedene restriktivnije mjere.Dodala je da će se raditi na otvaranju još jednog COVID centra na jugu Crne Gore.