Zemaljski muzej BiH se otvara 15. septembra

Zemaljski-muzej-BiH111

Zemaljski muzej BiH se otvara 15. septembra i to nakon što je gotovo tri godine bio pod ključem.

“Tromjesečni rad je urodio plodom. Jedan od osnovnih zadataka Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i mene kao resornog ministra, naravno uz pomoć ostalih institucija i državnog ministra civilnih poslova Adila Osmanovića je uradio plodom i Zemaljski muzej bit će otvoren početkom septembra. Drago mi je što nam je prioritet bio rješavanje problema Zemljskog muzeja i ostalih šest institucija kulture”, rekao je ranije ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat.

Danas je direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić rekao kako je datum otvaranja Zemaljskog muzeja BiH 15. septembar.

Riješen je i osnovni problem vezan za finansijsku konstrukciju koja treba osigurati kontinuiran rad svih sedam institucija.

“Finansirat će se iz svih nivoa vlast, odnosno iz državnog, federalnog, kantonalnog, općinskog i gradskog nivoa. Ministarstvo kulture i sporta KS preuzet će veći dio obaveza kada je u pitanju izmirivanje nagomilanih dugovanja isto kao i finansiranje u budućnosti”, kazao je Rešidat.

Ministar ističe kako je sramno što je ovakav problem bio slika lošeg odnosa vlasti u proteklom periodu i što su dvije zakucane daske predstavljale njihov odnos prema kulturi.