Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dempsey: Slika sirijskog dječaka imat će isti efekat kao masakr na Markalama

dempsey11

General Martin Dempsey, načelnik Združenog štaba američke vojske, u eksluzivnom intervjuu za ABC News , rekao je da je pitanje migranata i izbjeglica koje idu u Evropu “najistaknutiji problem” o kojem raspravljaju SAD i vojni čelnici NATO-a posljednjih nekoliko mjeseci.

Slika 3-godišnjeg sirijskog dječaka koji se utopio u blizini obale Turske potaknula je cijeli svijet da obrate pažnju na ljude koji očajnički bježe od rata u Siriji.

General je kazao kako fotografije beživotnog tijela dječaka mogu imati sličan učinak kao snimci iz 1995. nakon masakra na pijaci Markale u Sarajevu, što je prevagnulo u korist intervencije NATO-a u BiH.

– Sjećam se da se svijet zaustavio i pogledao na Sarajevo, rekao je Dempsey, te dodao:

– Danas, dok sjedimo ovdje, u svijetu je 60 miliona izbjeglica, prema podacima UN-a, to je 42.000 dnevno, a stiče se utisak da interesovanje javnosti nije na nivou onog koje je taj jedan incident u Sarajevu izazvao prije 20 godina.

On smatra da su posljedice raspada porodica među tih 60 miliona izbjeglica problem koji će budući lideri morati da rješavaju decenijama.