Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zemaljski muzej “čuvalo” 3.000 građana

BiH

ja sam muzej

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine danas je završena akcija “Ja sam muzej” u okviru koje je više od 3.000 građana svakodnevno, od 27. jula, dežurama apelovalo na problem ove, jedne od najvažnijih bosanskohercegovačkih institucija kulture koja je zatvorena više od tri godine, ali i njenih radnika, piše Anadolu Agency (AA).

Iz građanskog udruženja “Akcija”, koje je organizovalo dežure, istakli su kako se može kazati da je akcija protekla uspješno te da je unijela živost u prostorije Muzeja.

Pored građana BiH, akciji su se odazvali i građani regije i svijeta, kazala je Ines Tanović-Sijerčić iz Udruženja “Akcija”, ističući kako su među njima bili sportski i kulturni radnici, srednjoškolci, studenti, akademci, predstavnici biznis sektora, ambasadori, religijski predstavnici i drugi.

Foto: Arhiv Fokusa

Foto: Arhiv Fokusa

“Vijest o ponovnom otvaranju Zemaljskog muzeja proširila se preko Francuske sve do Južnoafričke Republike”, kazala je Tanović.

Kako je ovih dana najavljeno, Zemaljski muzej će ponovo otvoriti svoja vrata 15. septembra.

Posebnu zahvalost udruženju “Akcija” izrazio je direktor Zemaljskog muzeja BiH Admir Busuladžić, dodajući kako je vraćen fokus javnosti na Zemaljski muzej BiH.

“Mislim da je cijela ova akcija polučila fine i pozitivne rezultate. Vlast se nije napadala već poticala. Ipak, vlast treba riješiti ovaj problem”, kazao je Busuladžić dodajući kako je sa nadležnim organima uspostavljena komunikacija.

Busuladžić je kazao kako su nadležni organi obećali da će osigurati finansiranje Zemaljskog muzeja na period od godinu dana.

“Jedino Kanton Sarajevo je uplatio potpuni iznos. Vlada Federacije BiH uplatila je pola iznosa od 134.000 konvertibilnih maraka, nadamo se da će ovih dana biti riješena situacija sa Vijećem ministara BiH. Ukratko, mi do sada imamo nekih 500.000 KM, ostalo trebaju platiti Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH”, kazao je.

Širok socijalni front mobiliziran je tokom građanske akcije, a Zemaljski muzej BiH podržalo je dvadesetak kompanija te privatnih lica pružajući tehničke usluge.

Prema riječima Aide Kalender iz udruženja “Akcija”, postoje i čvrsta obećanja da će podrška stizati i nakon otvaranja Zemaljskog muzeja zakazanog za 15. septembar.

“Mislim da smo uspjeli probuditi emociju kroz intimne priče radnika Muzeja, koji rade čuvajući ono što će ostati generacijama ali ne primaju platu. Najbolji primjer uspjeha akcije su komentari naših građana, ušao je u upotrebu termin ‘dežura’ prema kojem su svi pozitivni. Vijest da se Muzej otvara je izazvala radost među građanima Sarajeva i BiH, kao da se neko njihov blizak vratio u život”, kazala je Kalender.