Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zemaljski muzej pripada cijeloj BiH”

BiH

zemaljski muzej
Foto: Fokus

Mi smo zaista učinili dosta toga da Zemaljski muzej BiH otvorimo. Naravno da je to zahtijevalo prije svega da se vidi na koji način iznaći finansijska sredstva, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Kako je naveo, finansijska sredstva u budžetu Ministarstva civilnih poslova za kulturu iznose dva miliona i 150 hiljada KM, a to se dodjeljuje putem javnog poziva na koji apliciraju sve kulturne institucije.

Precizirao je da za redovno finansiranje svih sedam institucija kulture za jednu budžetsku godinu treba negdje oko 4,5 miliona KM, a danas te institucije kulture su negdje upravo toliko u minusu

– Tako mi nismo bili u kapacitetu, nije u kapacitetu Ministarstva civilnih poslova da isfinansira potrebe svih sedam institucija kulture od značaja za BiH. Zbog toga smo onda pokušali u saradnji sa kantonima, sa općinama i sa Vladom Federacije da vidimo kako da svi zajedno u 2016. godini obezbijedimo dovoljna finansijska sredstva, kako bi ove institucije kulture – njih sedam funkcionisale i da možemo obezbijediti dio finansijskih sredstava kojima bismo nadomjestili one minuse koje su te institucije kulture napravile u periodu od dvije godine, jer ih nisu budžeti pratili redovno ni njihove aktivnosti – rekao je Osmanović.

Precizirao je da za redovno finansiranje svih sedam institucija kulture za jednu budžetsku godinu treba negdje oko 4,5 miliona KM, a danas te institucije kulture su negdje upravo toliko u minusu.

– Znači, imamo čitavu jednu budžetsku godinu nedostajućih finansijskih sredstava za te institucije. Sam Zemaljski muzej BiH, kao što znate, tu je oko tri miliona, a 1,5 milion duga imaju ostale institucije kulture. Mi pravimo takvu finansijsku konstrukciju da možemo redovno isfinansirati potrebe tih sedam institucija kulture, a i da imamo dio finansijskih sredstava, gdje ćemo refundirati ove troškove, odnosno potrebe i dugovanja koja su se stvorila – naveo je ministar Osmanović.

Da nisu poduzezi ovakvi koraci, tvrdi Osmanović, sigurno da sa ovakvim budžetima i federalnim i kantonalnim i ono što ima Vijeće ministara – a što nije ni 50 posto, najvjerovatnije bismo u 2016. godini imali još neku zatvorenu instituciju kulture zbog nedostatka finansijskih sredstava.

adil_osmanovic_radiosarajevo.ba

Adil Osmanović

– Da li bi to bila Kinoteka ili Umjetnička galerija, ali sigurno sa ovakvim budžetima koji nisu dovoljni da finansiraju bar one potrebe da te institucije mogu funkcionisati, plate, taj topli režim, sigurno bi u 2016. godini – direktori, radnici bili prinuđeni da još neku od instituciju kulture zatvore, a da ne govorim o tome kako ne bi bilo govora o otvaranju Zemaljskog muzeja. S te strane zaista zahvaljujem svima onima koji su prepoznali ovaj problem, prije svega načelnicima i gradonačelnicima u BiH, zatim premijerima kantona, ministrima kulture i obrazovanja, federalnoj Vladi i posebno prijateljskim ambasadama koje su uložile dosta truda da svojim, tako da kažem, postupcima ohrabre one koji bi trebali da se uključe u finansiranje ovih institucija. To su bh. institucije i u njima treba da se svi prepoznamo. One su naše, ne pripadaju samo Sarajevu, Kantonu Sarajevo, one pripadaju cijeloj BiH – rekao je Osmanović.