Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zemljaski muzej dnevno posjeti 150 ljudi

ja sam muzej

Devetog dana akcije “Ja sam muzej”, koju organizatori ocjenjuju izuzetno uspješnom, poručeno je kako umjesto planiranih 15 posjetilaca, Zemaljski muzej dnevno posjeti 150 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Oni su još jednom apelovali na nadležne da otvore muzej koji u sebi čuva ogromno kulturno-historijsko blago.

Projekt koordinatorica u Udruženju Akcija Ines Tanović Sijerčić naglasila je kako su građani prepoznali problem Zemaljskog muzeja koji je zatvoren za javnost te se aktivirali s ciljem rješenja problema.

“Hvala svim građanima BiH koji su u jako velikom broju došli. U akciji ‘Dežuram za muzej’ prošlo je više stotina ljudi iako smo pozvali 15 dnevno. To su velike brojke koje govore koliko je građanima stalo do muzeja. Nastavljamo dežure i narednih dana”, kazala je ističući kako su u narednim danima planirane dežure brojnih ambasadora u BiH te vjerskih službenika.

Organizatori akcije dežuranja s ciljem solidarnosti sa radnicima Zemaljskog muzeja ističu kako su nakon višemjesečne analize stanja predložili nove i, kako ističu, neophodne modele njegovog finansiranja.

ja sam muzej tabla

Jedan od modela, kako je naglasila program direktorica Udruženja Akcija Aida Kalender, podrazumijeva da se Zemaljski muzej BiH proglasi od interesa za Federaciju BiH, Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo.

Kako je istakla Kalender, Zemaljskom muzeju BiH mora se osigurati javno finansiranje po uzoru na zemlje okruženja. Ovakva pozitivna rješenja u institucijama kulture, ističe, pokrenula bi val drugih pozitivnih promjena u cijelom društvu i zemlji.

“Naša analiza je pokazala kako se ovakve institucije ne mogu finansirati od sredstava koje same zarađuju. Na osnovu iskustava zemalja regije, nije moguće da ovakva institucija bude samoodrživa. Država mora učestvovati u javnom finansiranju muzeja. Zemaljski muzej se do sada finansirao uglavnom iz grantova i takva praksa ne može biti nastavljena”, poručila je Kalender.

Naglasila je kako su se posljednjih dana u javnosti pojavila “nova obećanja” o otvaranju muzeja.

“Svakog ministra koji obećava rješenje ove situacije pitajmo kako će to uraditi i neka pokaže pismenu odluku kako će se to desiti? Mislim da je svima dosta praznih obećanja”, kazala je Kalender dodajući kako svi moraju biti svjesni da se Zemaljski muzej BiH nalazi “u stanju kome”.