Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zagovaranje za ženska prava”

Ženama u Konjicu nedostupna HPV vakcina: Problem kojeg treba prioritetno riješiti

l_dd6896b2036c2787fe479271265ce05b

Radionica u Konjicu organizirana je s Udruženjem žena “Nera“ koje je jedno od organizacija koja se uspješno bori za ženska prava i žene iz marginaliziranih grupa stavlja u fokus

Najznačajnija pitanja koja je potrebno prioritetno rješavati definirana su u okviru dvodnevne radionice o ženskom aktivizmu u Konjicu, koja je organizirana kao dio projekta “Zagovaranje za ženska prava”.

Projekat finansira Evropska unije, a implementiraju ga Fondacija CURE i Fondacija za ekonomsko osnaživanje žena, nevladine organizacije koje već niz godina ukazuju na probleme žena posebno u manjim lokalnim zajednicama.

Kako navode žene i djevojke koje pripadaju manjinskim i marginaliziranim grupama u Bosni i Hercegovini, se svakodnevno suočavaju s diskriminacijom i segregacijom i njihova iskustva su od neprocjenjivog značaja u prevenciji sličnih pojava.

Radionica u Konjicu organizirana je s Udruženjem žena “Nera“ koje je jedno od organizacija koja se uspješno bori za ženska prava i žene iz marginaliziranih grupa stavlja u fokus.

Predsjednica Udruženje žena “Nera“ Konjic Elvedina Alić kazala je da su na radionici otvorili pitanja zdravstvene zaštite žena, socijalna pitanja, a bilo je razgovora o potrebi ekonomskog osnaživanja žena.

Istaknula je problem žena s invaliditetom i pretilih žena koje nemaju uvjete za ginekološke preglede jer ginekološki sto nije njima prilagodljiv, također tu je i nedostupnost jer lift u Domu zdravlja nije za pacijente, a ordinacije su na višim spratovima.

Naglašena je i nedostupnost HPV vakcine za Hercegovačko-neretvanski kanton te je odlučeno da se prema relevantnim institucijama upute dopisi sa upitom šta čine o pitanju rješavanja tih problema.

Razgovarano je i o oblasti socijalne zaštite i socijalnom statusu žena i ono što je izdvojeno je potreba da se majkama odrasle djece sa invaliditetom osiguraju sredstva da jednom godišnje imaju plaćenu rehabilitaciju jer je njihovo zdravstveno stanje narušeno cjeloživotnom brigom o djeci.

Također, najavljeno je da će se Udruženje obratiti Udruženju poslodavaca u Konjicu kako bi poslušali glas ženskog nevladinog sektora s ciljem zapošljavanja žena iz kategorije socijalnih slučajeva.

Uime Fondacije CURE i Fondacije za ekonomsko osnaživanje žena Medina Mujić kaže da su brojni identificirani problemi u Konjicu, ali je namjera mapirati one najvažnije te napisati zagovarački plan i kreirati konkretne akcije za poboljšanje položaja manjinskih i marginaliziranih grupa.

I ona je izdvojila pitanja zdravstvene zaštite te naglasila i nepostojanje adekvatnog vozila hitne pomoći koje nema dobru medicinsku opremu te osobe koje su hitni slučajevi ne mogu dobiti ni adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a moraju putovati više od sat vremena do bolnice u Mostaru.

– Žene u Konjicu ekonomski su ovisne iz različitih razloga jer je nekima od njih prekinut radni staž zbog pandemije koronovirusa. Tu su i žene koje su nakon rata bez uvezanog radnog staža. Evidentan je i problem žena koje su bile pripadnice oružanih snaga, ali nisu priznate u kategoriju borkinja i staž im nije uvezen – pojasnila je Mujić.

Kroz projekat će se žene svih starosnih grupa, a posebno iz reda manjinskih i marginaliziranih grupa, ohrabrivati da poduzmu afirmativne akcije na iskorjenjivanju svih oblika diskriminacije u svojim lokalnim zajednicama i na višim nivoima.