Rame uz rame s muškim kolegama

Žene koje čuvaju VIP delegacije: Osiguravale Merkel, Mogherini, papu Franju

zene osiguranje2 (1)

Mi svakoj stranoj delegaciji posvećujemo istu pažnju, bez obzira na to da li je to predsjednik države ili malo niži rang

Žene u Jedinici za neposredno osiguranje stranih delegacija pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine rade rame uz rame sa muškim kolegama. Nema razlike kada je u pitanju rad na terenu i briga za život ljudi koji su im povjereni. Uglavnom se radi o stranim delegacijama koje dolaze u posjetu Bosni i Hercegovini i čija sigurnost je tada jako bitna.

U ovoj jedinici rade četiri žene. Azra, Marijana, Dženana i Marijela. Nakon radnog vremena, odlaze kućama gdje su supruge, majke, sestre, kćerke…

Azra Brezac (40) je majka osmogodišnjeg dječaka, a u Direkciji je od samog početka.

“I prije toga sam bila u ovoj jedinici, međutim, pripadali smo tada državnoj Agenciji za istrage i zaštitu. U Jedinici za neposredno osiguranje stranih delegacija sam od 2009. godine”, ispričala je u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Sektor u Direkciji za osiguranje VIP ličnosti i objekata ima dva odjeljenja. Jedno je za osiguranje VIP objekata, a drugo je za osiguranje VIP ličnosti. Odjel za osiguranje VIP ličnosti ima dvije jedinice. Jedinica za neposredno osiguranje domaćih VIP osoba i za osiguranje stranih delegacija.

“Ja sam skoro 11 godina u ovoj drugoj priči. U mojoj jedinici su četiri žene. U drugoj jedinici, kod neposrednog osiguranja VIP domaćih osoba, su tri kolegice. Nas ukupno je sedam unutar Odjeljenja za pratnju VIP osoba”, kazala je Brezac.

Prisjetila se i perioda kada se odlučila baviti ovim poslom.

“Prije SIPA-e, bila sam uposlenik Granične policije. Bila sam udaljena od kuće i čekala sam priliku da budem bliže kući, da mogu organizovati život. Pružila se prilika, izašao je konkurs i onda sam se vidjela tu”, ispričala je Brezac.

Znala je kakvu odgovornost i rizik nosi ovaj posao, ali to je nije spriječilo da ga radi.

“S obzirom na to da je tada ta jedinica bila ‘mlada’, formirana je 2008. godine, a ja sam počela raditi 2009, bilo je vrlo malo kolega, možda desetak. Ja sam kao prva žena došla u tu jedinicu, među te kolege. Godinu dana sam bila sama s njima. Što se poslova tiče, svi radimo iste poslove, svi radimo sve – vozimo, obavljamo funkciju vođe tima, pratioca…”, kazala je Brezac.

U skoro 11 godina, radila je na osiguranju mnogih poznatih svjetskih ličnosti.

“Mi svakoj stranoj delegaciji posvećujemo istu pažnju, bez obzira na to da li je to predsjednik države ili malo niži rang. Učestvovala sam u osiguranju pape Franje kada je 2015. godine dolazio u Sarajevo, zatim je tu njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednici iz regije, zatim Federica Mogherini i drugi”, ispričala je Brezac.

Uvijek je, kako je kazala, svjesna opasnosti kojoj su izloženi tokom obavljanja radnih zadataka.

“Svjesni smo i odgovornosti, jer naša greška može nekoga života koštati. Mi u biti osiguravamo funkciju te osobe, ne samu osobu. Svi smo vrlo svjesni opasnosti, međutim, kada krenemo da radimo niko ne razmišlja ni o čemu negativnom. Svi idemo pozitivno. Znate kako naš narod kaže, kad misliš negativno, onda se negativno može i dogoditi”, naglasila je Brezac.

Ova majka osmogodišnjeg dječaka ima punu podršku porodice. Muž je također policajac, pa se dobro razumiju.

“S obzirom na to da je i muž policijski službenik, jako dobro se razumijemo. Od porodice imam potpunu podršku. To mi je vrlo bitno. Kada radite ovaj posao, morate samo da se dobro organizujete i onda sve funkcioniše. Sin je još mali, pa to on ne shvata još uvijek tako ozbiljno, ali možda mu poslije neće biti svejedno”, kazala je Brezac.

Sa muškim kolegama u jedinici u kojoj radi kaže da sarađuju odlično.

“Perfektno funkcionišemo, slušaju nas, a slušamo i mi njih. Paze nas”, kazala je Brezac kroz smijeh i dodaje:

“Za cijelo ovo vrijeme, koliko sam u policiji, nikada nikakvu neprijatnost od kolega nisam doživjela. Kolege, konkretno u jedinici, znaju da smo mi ravnopravne s njima. Radimo sve što i oni, a možda nekada i malo više.”

Kaže i kako o nekom drugom poslu do sada nikada nije razmišljala, ali dodaje i “nikad se ne zna”.