Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica uskoro dobija azil za napuštene životinje

kasumovic_fuad

Problem zbrinjavanja napuštenih pasa i drugih životinja ubrzo bi se trebao riješiti na području grada Zenice, a interes za rješenje ovog problema ponovno su pokazale neke nevladine organizacije za zaštitu životinja, kao i nadležna služba gradske uprave.

O ovoj temi je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović danas razgovarao s predstavnicima Udruženja za spašavanje i zaštitu napuštenih životinja “Šapa” iz Zenice, koji su ponovno pokazali svoju namjeru da se riješi evidentan gradski problem oko napuštenih životinja u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

U gradu je posebno istaknut problem napuštenih pasa i pasa bez vlasnika, koji svakodnevno ugrožavaju lokalno stanovništvo tako da je zabilježen i veliki broj napada napuštenih pasa na građane. Pokazana je obostrana spremnost da se na human i neškodljiv način što prije napuštene životinje počnu sklanjati s zeničkih ulica.

Dogovoreno je da se, nakon što se posjeti novoizgrađeni objekt “Azila za napuštene životinje” na lokalitetu Bare, u naselju Stranjani, o navedenoj problematici nastave razgovori kako bi se pronašao najpovoljniji model funkcioniranja skloništa za napuštene životinje u Zenici.