BiH

briga o ugroženima

Zenička “Medica” pružila 6.221 uslugu žrtvama rata i porodičnog nasilja

01/03/2021

“Medica” nije prestajala s radom uprkos pandemiji koronavirusa

Udruženje “Medica” iz Zenice, koje brine o ženama-žrtvama proteklog rata te žrtvama porodičnog nasilja, protekle je godine pružilo ukupno 6.221 različitu uslugu za 1.684 osobe – istaknuto je na redovnoj godišnjoj skupštini tog udruženja koje vodi direktorica Sabiha Husić.

“Medica” nije prestajala s radom uprkos pandemiji koronavirusa, zbog koje su pokrenuli i kampanju “Solidarnost za zdravlje” te uz vlastite resurse i saradnju sa ženama iz neformalne mreže Zeničko-dobojskog kantona, proizvele 45.000 zaštitnih maski.

– Maske su donirane kantonalnim bolnicama Zenica i Goražde, zatim domovima zdravlja u Zenici i Vitezu, sigurnim kućama u Bosni i Hercegovini, različitim udruženjima te građanima i građankama grada Zenica – navode iz “Medice”.

Sigurna kuća tog udruženja, naglašeno je, bila je jedini takav servis u Bosni i Hercegovini koji je tokom pandemije bio otvoren tokom cijele pandemije te dostupan svaki dan i svih 24 sata. Žene i djeca, koji su preživjeli neki oblik nasilja, boravili su u renoviranom i prostoru, prilagođenom i epidemiološkim mjerama.

Promovisana je i prva mobilna aplikacija za prijavu nasilja u BiH – „Šetaj slobodno/Walk Freely“. To je projekt koji su realizirali u saradnji s predstavnicima “Heinrich Boll Stiftung fondacije”, a u saradnji s Vladom ZDK te uz podršku britanske ambasade, prošle je godine sačinjen te s Vladom ZDK potpisan Protokol o međusobnoj saradnji u pružanju podrške, pomoći i zbrinjavanja žrtava nasilja u porodici i zajednici i prevencija nasilja.

Protokol je usaglašen i sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici FBiH te Istanbulskom konvencijom – Konvencija Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Na inicijativu tog udruženja, formirana je i Neformalna mreža žena “Zahtjevamo”, a kako bi se glasnije čuo glas žena i solidarnije djelovalo. Zaključeno je da je kontinuirana saradnja s donatorima preduslov za nastavak uspješnog rada Udruženja “Medica”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.