1. mart

Dan nezavisnosti obilježen širom Bosne i Hercegovine

20210301_2_47100105_62951745_Web

U brojnim gradovima širom BiH obilježen je Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine prigodno se obilježava i u Mostaru. Već nekoliko dana na ulicama grada nalazi se veliki broj državnih zastava, uz ispisane čestitke upućene građanima grada na Neretvi i gostima, javlja Anadolu Agency (AA).

Niz je i sadržaja kojim će se obilježiti današnji praznik. Slavlje je započelo još u petak svečanim defileom učenika mostarskih škola, okončanim na Španskom trgu, a sve je nastavljeno u subotu otvaranjem obnovljenog Centra za kulturu u Bijelom Polju, uz izložbu “Politički karakter BiH kroz stoljeća“.

U Blagaju je sinoć povodom Dana nezavisnosti upriličena promocija knjige “Proteci Bosno“, autora Šućrije Čuste, a za danas je planirana manifestacija “Stazom bosanskih vitezova“, na drevnom Stjepan-Gradu.

Klub skakača u vodu “Mostari“ u čast 1. marta organizuje počasni skok sa Starog mosta.

U popodnevnim satima svečano će biti otvoren vjetropark na platou Podveležja, a prethodno će delegacije posjetiti mezarje Šehitluci i odati poštu šehidima stradalim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Delegacija Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona položila je povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine cvijeće te odala počast ispred spomen-obilježja žrtvama proteklog rata u Bosni i Hercegovini – Kameni spavač u Zenici.

Cvijeće su položili vršilac dužnosti premijera ZDK Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić, koji je svim građanima ovog kantona i BiH čestitao 1. mart, Dan nezavisnosti. Građani BiH su na taj dan, 1992. godine, referendumom odlučili da žele nezavisnu BiH.

-Svima nama želim dobro zdravlje i da nam poživi naša domovina, država BiH. Na današnji dan, evo, pokušavamo da evociramo sjećanje na dane kada je BiH doživjela svoj po ko zna koji rođendan. Rođendan koji je, kasnije, morao biti potvrđen krvlju našeg naroda. Ne bih želio da se to više ikad, ikome ponovi, niti u ovoj državi niti bilo gdje na svijetu. Svima nama čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti BiH – istakao je predsjedavajući Huskić.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na spomen obilježju nedužno ubijenim civilima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je obilježen Dan nezavisnosti BiH u Kljunima kod Nevesinja.

U znak trajnog sjećanja na žrtve agresije i na herojska djela u očuvanju državotvorne svijesti šehida i poginulih boraca cvijeće su položile delegacije Udruženja Povratkom za Bosnu i Hercegovinu, Patriotske lige Nevesinje, političkih stranaka te Islamske zajednice.

Kratkim podsjećanjem na okolnosti koje su pratile održavanje referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine i refleksijama na dešavanja u Nevesinju prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Povratkom za BiH Šerif Bojčić.

“Oružani sukobi koji su uslijedili nakon održanog referenduma prerasli su u pravu agresiju sa ogromnim ljudskim žrtvama i ratnim razaranjima. U Nevesinju se to posebno osjetilo. Srpske vojne formacije ubile su 305 Bošnjaka i 14 Hrvata, među kojima je bilo 26-ero djece”, istakao je Bojčić.

Ukupan broj žrtava na kraju rata, naglasio je, bio je oko 500, i to 375 ubijenih od strane srpskih formacija, 132 od strane hrvatskih vojnih snaga.

“Nezavisnost koju smo odbranili tražila je hrabrost, odlučnost i upornost. Podnijeli smo velike žrtve zaustavljajući etničko čišćenje i genocid i stoga je breme odgovornosti koje nosimo pred budućim generacijama utoliko teže, jer žrtve koje smo podnijeli uime slobode i ravnopravnosti obavezuju nas da istrajemo”, poručio je Bojčić.

Izrazio je uvjerenje da je, uprkos svim mimoilaženjima u budućnosti, oslanjajući se na kontinuitet onog boljeg dijela nasljeđa mira i prosperiteta, sretniju budućnost moguće jedino tražiti u zajedničkom nastojanju, izgradnji privrede i tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve narode i građane Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovom dogašaju prisustvovali su preživjele žrtve genocida, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, općine Srebrenica, inicijative „Moja adresa Srebrenica“, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH Dževad Mahmutović, kao i predstavnici brojnih udruženja te građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine. Oni su položili cvijeće na spomen-obilježja i proučili Fatihu i na taj način odali počast žrtvama genocida.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić čestitao je svim građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavisnosti.

– Bosna i Hercegovina živi i živjet će duže od svih nas. Nadam se da će doći vrijeme da se ovaj dan obilježava na cijelom teritoriju. Svi oni koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom uvijek će obilježavati ovaj datum koji je jedan od najznačajnijih datuma u našoj historiji – rekao je Fejzić.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, kaže da je vrijeme da svi zajedno u Bosni i Hercegovini počnemo obilježavati i slaviti Dan nezavisnosti.

-Svjedočimo da je Bosna i Hercegovina tu, da je Dan nezavisnosti tu, da opstrukcije od strane vlasti ovog entiteta nama ne znače ništa. Bosna i Hercegovina obilježava Dan nezavisnosti i mi smo tu da se sjetimo svih šehida i da žrtva svih onih koji su se borili za Bosnu i Hercegovinu nije uzaludna. Mi ćemo nastaviti da istrajavamo i borimo se za zemlju jednakih prava i mogućnosti. Očekujemo da vlasti ovog eniteta prestanu progoniti Bosnu i Hercegovinu iz ovog entiteta i svojih života jer je to nemoguće – poručio je Salkić.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Bratuncu polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Veljaci.