Druga smjena

Zenički rudari obustavili proizvodnju zbog kašnjenja plaće

nijaz vardo rmu zenica (1)

Zenički su rudari 30. juna također bili obustavili proizvodnju, ali tada su dva dana protestirali zbog nedostatka radne snage i blokade računa

Rudari druge smjene u jamama Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMU Zenica) ponovo su, drugi put u proteklih 15-ak dana, danas obustavili rad, a ovog je puta razlog kašnjenje u isplati plaće – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

– Rudari su obustavili rad zbog nepoštivanja odredaba kolektivnog ugovora, po kojem se plaća treba isplatiti do 15. u mjesecu.

Plaća danas nije isplaćena, a direktor Edin Pašić, koji je došao na zbor rudara, nije mogao kazati kada će moći isplatiti plaću. Kazao je da novca nema, jer su morali uplatiti porezni dug kako bi deblokirali račun preduzeća – ističe Vardo.

Zenički su rudari 30. juna također bili obustavili proizvodnju, ali tada su dva dana protestirali zbog nedostatka radne snage i blokade računa, koji je tada, zbog duga od 906.000 KM, blokirala Porezna uprava Federacije BiH.

Vlada FBiH nedavno je dala saglasnost za produžetak ugovora o radu sa rudarima kojima su bili istekli ugovori, a koji su neophodni za nesmetan rad u jamama “Raspotočje” i “Stara jama”.