Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka sindikata

Zenički rudari spremni obnoviti proizvodnju i već sutra sići u jamu “Raspotočje”

rudari protest
Foto: Amer Kajmović/FENA

Zenički rudari su 25. jula obustavili proizvodnju, a dva dana kasnije direktor Hukić donio je odluku o privremenom prekidu rada

Samostalni sindikat Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja “Zenica”, a nakon saznanja da im je Uprava Elektroprivrede BiH na današnjoj sjednici odobrila vanredno plaćanje dijela ugovorenih iznosa uglja u iznosu od 7,4 miliona KM, zatražit će od direktora Mensura Hukića da ukine odluku o privremenom prekidu proizvodnje u jami “Raspotočje” – potvrdio je Feni predsjednik tog sindikata Elvedin Avdić.

Zenički rudari su 25. jula obustavili proizvodnju, a dva dana kasnije direktor Hukić donio je odluku o privremenom prekidu rada.

-Tražit ćemo od našeg direktora da ukine aktuelnu odluku i donese novu, o ponovnom početku rada, i pozove radnika na posao, ali i uz primjenu svih mjera koje su propisane Zakonom o rudarstvu Federacije BiH.

To znači da danas neće biti moguće obnoviti proizvodnju, koja će, vjerovatno, početi sutra – najavljuje Avdić.

Odobreni iznos od 7,4 miliona KM bit će dostatan za izmirenje junske i julske plaće za zeničke rudare, ali i za deblokadu računa poduzeća.

Zenički se rudnik, za odobreni avans, obavezao da će uspostaviti radni proces te mjesečno proizvoditi 35.000 tona uglja, koji će predati u Termoelektranu Kakanj.