Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjećanje na zločin

Zenički studenti šetnjom i polaganjem cvijeća obilježili Dan bijelih traka (FOTO)

20200529_2_42688183_55414493_Web

Obilježavanje ovog datuma je sjećanje na 31. maj 1992. godine, kada su odlukom tadašnje opštinske vlasti građani nesrpske nacionalnosti bili obavezni da na svojim kućama ili stanovima u znak lojalnosti izvjese bijele zastave, a pri izlasku iz njih da stave bijele trake oko ruku

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici obilježili su danas mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje Kameni spavač Dan bijelih traka, kada je stanovnicima nesrpske nacionalnosti u Prijedoru u maju 1992. godine naređeno da na svoje kuće ili stanove izvjese bijele zastave, a pri izlasku iz svojih domova oko ruke stave bijelu traku, javlja Anadolu Agency (AA).

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici, s trakama na svojim rukama, te natpisima da se nikada nikome ne ponovi, ali i ne zaboravi ovaj datum, te napisanim brojem 102 kao podsjetnikom na 102 djece ubijene u Prijedoru, održali su mirnu šetnju od zgrade fakulteta do Spomen-obilježja Kameni spavač gdje su položili cvijeće te minutom šutnje i učenjem Fatihe podsjetili se na stradanje Prijedorčana.

Kako je kazao Ajdin Huseinspahić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici, bitno je da se istina o dešavanjima u Prijedoru održi.

“Svake godine se prisjećamo žrtava prijedorskog genocida i to je inicijativa studenata, a mi ih u tome podržavamo. Kako bi sačuvali sjećanje na događaje iz maja 1992. godine, moramo konstantno istrajavati na istini, sigurno će laž koja je svjesno bila fabrikovana izdominirati i rezultirati novim zločinima. Mlade generacije koje nisu ni bile rođene moraju se sjećati zločina, moraju se sjećati istine, jer zapamtimo da će se odvijati drugi događaji koji će propagirati laž i neistinu o dešavanjima u Prijedoru”, rekao je Huseinspahić.

Zerina Polimac, studentica prve godine Pravnog fakulteta u Zenici izrazila je zadovoljstvo što upravo studenti koji se ni ne sjećaju ovih događaja, na ovaj način uče o njima i održavaju tradiciju obilježavanja ovakvih datuma.

“Mi smo ponosni jer ovo obilježavamo. Drago nam je što dajemo pažnju ovakvim događajima da se ne ponove. Drago nam je da možemo podsjetiti ljude da ne zaborave ove zločine. Moramo se historijski obrazovati, da se zanimamo za historiju naše zemlje i da se posebno mi mladi angažujemo”, rekla je Polimac.

Lejla Komarac, studentica prve godine Pravnog fakulteta u Zenici rekla je da mladi ne smiju dopustiti da se historija i zločini ponove.

“Ovakvi datumi su značajni za nas, mlade ljude. Mi moramo da održavamo tradiciju obilježavanja ovakvih datuma. Na nama svijet ostaje i moramo da kreiramo svoju budućnost, ali moramo gledati na prošlost i ispraviti greške iz prošlosti”, rekla je Komarac.

Nakon mimohoda gradskim ulicama, na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici održan je kratki historijski čas o stradanjima nesrpskog stanovništva u Prijedoru, kada je ubijeno više od 3.000 ljudi, od čega 102 djece, te se za Prijedor veže veliki broj logora i masovnih grobnica. Tada je, kako je rečeno, izvršeno i ubijanje prijedorskih stručnjaka, a nakon čega su pročitana imena 102 ubijene djece u Prijedoru.