BiH

Katastrofa na pomolu

Zeničko naselje Tetovo pod vodom, Kasumović najavio tužbu protiv Arcelor Mittala

03/02/2019

Kiša koja pada stvorila je brojne probleme na području Zeničko-dobojskog kantona

Više desetina kuća u zeničkom prigradskom naselju Tetovo nalazi se pod vodom usljed jakih kiša i izlijevanja vode iz kolektora otpadnih voda u ovom naselju, javlja Anadolu Agency (AA).

Samir Kubat, predsjednik Mjesne zajednice Tetovo, rekao je kako je uputio ranije zahtjev kompaniji ArcelorMittal Zenica da se očisti kolektor otpadnih voda iz ove firme, koji je jutros poplavio brojne objekte u ovom naselju.

“Uzrok poplave je kolektor voda. Predao sam zahtjev Arcelor Mittalu Zenica da očiste ovaj kolektor. Već je bila jedna poplava gdje smo spriječili ulaz vode u objekte, a sada je voda ušla već u 40 ili 50 objekata, ne znam tačno, jer ne mogu prići svim objektima. Ovdje nije u pitanju samo kiša, nego i ljudski faktor. Neko je propustio šansu da uradi svoj dio posla. Ovo je bezobrazluk firme koja tvrdi da ulaže i ima prijateljsko okruženje. Ne vidim to, ako su ovo bolji uvjeti života, onda stvarno ne znam. Ovo je bezobrazluk kompanije koja tvrdi da ima svjetski brend. Šteta jednog objekta, unutarnjih radova neka su 10 do 15.000 KM. Sve su novoizgrađeni objekti, a štete su velike, neupotrebljivi su objekti. Bit će to skupe štete, a najgora je psihološka šteta. Ovo da se desi u 21. vijeku, ne vidim ovdje normalno stanje”, rekao je Kubat.

Kubat je rekao da su kao pomoć dobili nekoliko manjih pumpi za vodu, koje ne uspijevaju izbaciti svu vodu.

“Dobili smo pomoć u vidu nekoliko pumpi, čovjeka nema pored pumpe i ja vidim da pumpa vraća vodu nazad, jer nema nikoga da njom upravlja. Mi smo ostavljeni sami sebi. Krenulo je sve jutros oko 7:30, a tek su maloprije izašli iz kompanije ArcelorMittal da rasčiste ovaj materijal, imamo čak i drveće koje raste u tom kolektoru. Tražit ćemo odštete, tužbe će ići, tražit ćemo stručnjake građevinske struke i uz moj zahtjev koji nije uslišen prema ArcelorMittalu za čišćenje kolektora i uz njega će ići i tužbe”, rekao je Kubat.

Mještani Tetova od jutros pokušavaju spasiti svoju imovinu, a iz nekoliko kuća građani ne mogu ni izaći. U ovom zeničkom naselju nalazi se i veliki broj automobila pod vodom.

Kiša koja pada stvorila je brojne probleme na području Zeničko-dobojskog kantona.

Kantonalna uprava Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona objavila je na svojoj web-stranici vandredni izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu.

“U 12:15 sati izvršeno je novo mjerenje nivoa rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici i iznosi 390 cm. Predhodno je bilo 350 cm u 11:00 sati. Rijeka Bosna je na mnogim mjestima počela da plavi okolna mjesta. Poplavljeni su podvožnjaci u Zenici. U naselju Nemila je također poplavljen podvožnjak. Prema telefonskim pozivima građana na velikom broju lokacija općina Zenica, Kakanj, Žepče, Maglaj i Zavidovići dolazi do stvaranja klizišta i obrušavanja zemljane mase na lokalne puteve i plavljenja priobalnog zemljišta duž rijeke Bosne i njenih pritoka. Pritoke i bujični potoci stvaraju najveće probleme”, saopćeno je iz štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

– Sutra će pravobranilaštvo Grada Zenica dobiti zadatak da napravi tužbu, a prije toga će izaći komsija da snimi štetu koju je voda napravila ljudima. Tužit ćemo Mittal, to budite sigurni, poručio je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović za N1.

Kasumović je tokom obilaska ovog naselja kazao kako je dao zadatak gradskom pravobranilaštvu da napravi tužbu protiv “ArcelorMittala” kojeg smatra odgovornim za plavljenje kuća.

“Proglasili smo stanje elementarne nepogode. Ja sam od prije 7 sati na terenu, obilazim sve lokacije. Ova šteta je prouzrokovana nemarom Mittala jer taj kanal oni trebaju održavati. Nažalost, preko dva metra mulja se nakupilo i kanal vraća sve što je dovelo do plavljenja kuća”, istakao je Kasumović

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.