Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zeybekci: Više zajedničkih ekonomskih interesa, manje šansi za sukob

Nihat Zeybekci

Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci izjavio je danas u Sarajevu da što bude više zajedničkih ekonomskih interesa u regiji, toliko će biti manje šansi za sukob, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, razgovarao je danas u ambasadi Republike Turske u Sarajevu s turskim privrednicima koji djeluju u BiH.

Zeybekci je u izjavi za predstavnike medija nakon sastanka poručio kako je Turska, koju je nazvao balkanskom zemljom, svjesna svog zadatka na ovim prostorima.

Naglasio je kako je od početka 2013. godine, na incijativu predsjednika Republike Turske, započet niz trilateralnih sastanaka između Turske, Srbije i Bosna i Hercegovine, najprije na predsjedničkom nivou, zatima sastanak trilateralnog Ekonomskog komiteta, a svi su oni, kako je kazao Zeybekci, vrlo uspješni.

“Voljom koju smo pokazali na sastancima u Ankari u augustu, zatim jučer u Srbiji, danas u Bosni i Hercegovini želimo povećati naše zajedničke ekonomske interese, povećati trgovinu, uvoz i izvoz, ali, isto tako, i druge aktivnosti na polju ekonomije i trgovine”, kazao je Zeybekci.

On smatra kako je to vrlo važno i da će stvaranje jedne ovakve pozitivne atmosfere sa zajedničkim ekonomskim interesima biti atrakcija i privlačna tačka i za druge zemlje.

Na pitanje da li smatra da će u ekonomskom smislu spajanje dvije zemlje (Srbija i Bosna i Hercegovina), koje su prije 20 godina ratovale doprinijeti njihovom prosperitetu i političkoj stabilnosti, Zeybekci je odgovorio:

“Ako gledamo kroz odnose običnih ljudi ili kroz odnose zemalja, koliko god oni budu povezani kroz zajedničke ciljeve, kroz zajedničke ekonomske interese, toliko će biti manje sanše za probleme. Toliko će biti teži nastanak problema, a isto tako i će biti manja vjerovatnoća za sukobe i ratove”.

Osvrnuo se i na posljedna dešavanja u Turskoj kao i na izbore u ovoj zemlji koji će biti održani 1. novembra.

Podsjetio je kako je Turska sedma najbrže rastuća ekonomija u svijetu, te da je ova zemlja od 2008. godine, kada je svijet pogođen ekonomskom krizom, ostvarila sedam miliona novih radnih mjesta.

Zeybekci naglašava kako su i posljednji teroristički napadi koji su pogodili Tursku zapravo svjesna nastojanja da se naruši stabilnost Turske.

“Postavlja se pitanje, šta bi bilo da nije došlo da ovih napada, da je nastavljena politička stabilnost, da nije bilo danas prisutnog stanja u Siriji, zasigurno bi bili mnogo uspješniji”, naglasio je Zeybekci, dodavši da bi Turska ponovo zabilježila ekonomski rast puno veći od pet posto.

Turska je svoju ekonomiju testirala u najtežim i najnegativnijim situacijama, kaže Zeybekci, a i iz njih je izašla kao vrlo uspješna.

Dodao je na kraju da je i teroristički napad u Ankari, u kojem je smrtno stradalo 97 osoba, bio direktan napad na srce turskog naroda, a, kako je rekao, jedini lijek za ovakve bolesti je jedinstvo i zajedništvo.

Zeybekci je danas u Sarajevu obišao i Memorijalni centar Kovači, gdje je odao počast poginulim borcima Armije RBiH i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću.

Također, prisustvovao je i Trilateralnom biznis forumu BiH – Srbija – Turska, nakon čega je održao odvojene sastanke s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.