Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naoružan preko granice

Zildžićev advokat: Prijeti mu kazna od dvije do 12 godina, određen pritvor od 30 dana

salko zildzic
Foto: sda.ba
Salko Zildžić

Kada je riječ o iskaznici Obavještajno-sigurnosne agencije o BiH, Radulović navodi kako upravo o ovome ima i najviše upita novinara, no tvrdi da o tome ništa u predmetu protiv Zildžića nema

Ljubiša Radulović, advokat u Srbiji uhapšenog federalnog zastupnika (SDA), Salke Zildžića, za N1 navodi kako se trenutno vodi istraga protiv Zildžića zbog neovlaštenog držanja oružja i municije. Za ovo krivično djelo zapriječena je, kaže, kazna od dvije do 12 godina.

Salko Zildžić se trenutno nalazi u Užicu u pritvorskoj jedinici, određen mu je pritvor od 30 dana. Imao je dozvolu za nošenje oružja u BiH, no ne u Srbiji, gdje su za to krivično djelo znatno rigoroznije kazne nego u našoj zemlji. Pritvor mu je određen prvenstveno zbog eventualne opasnosti od bjekstva.

Kada je riječ o iskaznici Obavještajno-sigurnosne agencije o BiH, Radulović navodi kako upravo o ovome ima i najviše upita novinara, no tvrdi da o tome ništa u predmetu protiv Zildžića nema, niti mu se bilo šta, kada je riječ o takvoj iskaznici stavlja na teret. Napominje kako je razgovarao o tome s klijentom koji mu je kazao da iskaznica ne postoji, te da je riječ o nekoj vrsti, kaže Radulović, fotošopa, i šale na Viber grupi. Jedina iskaznica koju Zildžić tvrdi da ima je ona zastupnika u Parlamentu FBiH.

Kada je riječ o njegovom fizičkom stanju, advokat ističe da je dobro, te da se ne žali na tretman unutar pritvorske jedinice. Jučer mu je u posjeti bila supruga.

Na pitanje da li ga je možda posjetio ambasador BiH u Srbiji, Aleksandar Vranješ, odgovara kako nema ta saznanja, no da mu je sudija za prethodni postupak rekao kako se osoblje Ambasade raspitivalo za slučaj. Radulović također ističe kako mu je žao jer se klijent našao u takvoj situaciji, krenuo je do Bajine Bašte privatnim poslom, i onda mu se tako nešto desilo.

Ambasador BiH u Srbiji, Aleksandar Vranješ, do ovog trenutka nije odgovarao na pozive.