Blidinje Challenge

U BiH se održava najveći off-road događaj u regiji, u takmičenju učestvuje 30 vozila

blidinje challenge
Foto: HercegProTeam Blidinje

Organizatori očekuju brojne gledatelje, kao i proteklih godina

Najveći off-road događaj u našoj regiji ”Blidinje Challenge 2023.” počinje danas i trajat će do nedjelje 24. septembra, a okupio je najbolje off road vozače iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Slovenije, Mađarske, Bugarske i BiH.

U takmičenju učestvuje 30 vozila s posadama, a program utrke traje četiri dana, koju organizira ”HercegProTeam” Blidinje, kazao je u izjavi za Fenu član spomenutog kluba Marin Zelenika.

Po njegovim riječima, očekuju brojne gledatelje, kao i dosadašnjih godina, na Blidinju koji će uživati u atraktivnih utrkama, koje su podijeljene u dvije klase ”Challenge” i ”Adventure”.

-Danas se takmičari bore za startnu poziciju iduće etape, a utrka starta iz Prologa u 12 sati i traje oko 2 do 3 sata. Nakon toga slijedi ”Noćna etapa” sa startom u 21 sat. Terenski dio je kroz šumu s velikim i jakim svjetlima na vozilima i riječ je o jednoj posebnoj etapi zbog posebnog doživljaja i vozi se do kasno u noć – kazao je Zelenika.

Naveo je kako drugog dana odnosno u petak, 22. septembra u jutarnjim satima kreće orijentacijska utrka etapa po roadbooku na Vran planini.

Start utrke je u 11 sati i utrka traje do 16 sati, a nakon toga u večernjim satima pored restorana ”Motel Risovac” održat će se koncert Mile Kitića.

Trećeg dana Blidinja Challenge odnosno u subotu, 23. septembra u 10 sati kreće etapa po roadbooku i trajat će do 14 sati.

-U 16 sati starta kružna trka u mjestu Lipa i to je nova lokacija za razliku od dosadašnjih godina. To mjesto se nalazi od Blidinjskog jezera na putu prema Tomislavgradu. To je prepoznatljiva lokacija koja se nalazi uz put tako da je neće biti problem pronaći – istaknuo je Zelenika.

Poslije kružne utrke program se nastavlja after partyjem kod restorana ”Motel Risovac” u sklopu kojeg će se održati i tombola, a glavna nagrada je terensko vozilo.

U nedjelju, 24. septembra je zadnji dan utrke kada će se održati specijalni ispit s početkom u 10 sati u mjestu Lipa. Zelenika pojašnjava kako je riječ o pojedinačnoj vožnji svih vozila s raznim preprekama. Nakon toga slijedi dodjela nagrada i proglašenje najboljih.