Potrebna im pomoć

Zima donijela nove brige samohranom ocu i kćerki sa Daunovim sindromom

idriz

Ocu i kćerki nedostaju elementarne životne potrepštine, kao i drvo za ogrijev, kojeg nemaju dovoljno za cijelu zimu

Samohrani otac Idriz Dulić (57) i njegova 10-godišnja kćerka Nisveta, koja ima Daunov sindrom, žive u teškim životnim uslovima u neuslovnoj i nedovršenoj kući u sanskom naselju Krkojevci.

Ocu i kćerki nedostaju elementarne životne potrepštine, kao i drvo za ogrijev, kojeg nemaju dovoljno za cijelu zimu, pišu Nezavisne novine.

Također, jedan od većih problema predstavlja im i stari i dotrajali šporet na drva, zbog čega muku muče sa dimom prilikom loženja vatre. Jedini izvor prihoda za njih dvoje je skromna socijalna pomoć koju dobija djevojčica, ali je taj iznos nedostatan za normalan život. Idriz kaže kako žive od danas do sutra, jer on nema stalno zaposlenje. Prije više godina zadobio je tešku povredu kičme, a sem toga prinuđen je da svakodnevno brine o kćerki koju niti jednog trenutka, kako kaže, ne smije ostaviti samu.

Oni žive u kući koju su počeli graditi prije posljednjeg rata, ali objekat nikada nije dovršen. Idriz kaže kako kuća nema nikakvu izolaciju pa ju je veoma teško zagrijati tokom zimskog perioda. Stanuju u jednoj prostoriji, a među stvarima koje nedostaju objektu je i mokri čvor pa su prisiljeni da koriste poljski WC. Životni brodolomi porodice Dulić započeli su prije tri godine, kada je iznenada preminula Idrizova supruga Suada, pa je cjelokupna briga o djevojčici pala na oca.

“Nisveta pohađa školu koja je udaljena nekoliko kilometara, tako da je svakodnevno odvodim i potom čekam dok ne završi nastava. I pored toga što ima Daunov sindrom, svi je hvale i kažu kako je primjeran učenik”, kaže ovaj samohrani otac.

Ovoj porodici je dobrodošla svaka vrsta pomoći, a svi koji žele učiniti nešto za njih mogu uplatiti novčana sredstva na žiro račun Šparkase banke 1990446021184791 ili više informacija dobiti na telefon 065/285-803.