Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinju 15. novembra

Zimska služba KJKP Rad spremna za zimsku sezonu

snijeg-2

Ramić je istakao da “Rad” ima potpisane okvirne sporazume sa četiri sarajevske gradske općine i Direkcijom za ceste KS-a

Zimska služba Kantonalnog javno-komunalnog preduzeća “Rad” počinje zvanično s radom 15. novembra i spremna je za zimsku sezonu, kazao je Agenciji Fena glasnogovornik KJKP “Rad” Mirza Ramić.

Po njegovim riječima, Zimska služba “Rada” već intezivno radi na priprema za zimsku sezonu.

– Nabavljeno je 4.500 tona posipnog materijala, odnosno 3.000 tona industrijske soli i 1.500 tona frakcije. Nabavljeno je i 100 tona kalcijum-hlorida koji se koristi za mokri postupak kojim se sprečava nastanak poledice na temperaturama i do minus 25 stepeni Celzijusa – kazao je Ramić.

KJKP “Rad” ovu zimsku sezonu dočekuje sa novim vozilom u autoparku, te će u zimskom periodu ukupno biti angažirano 56 vozila koja će djelovati na terenu.

Ramić je istakao da “Rad” ima potpisane okvirne sporazume sa četiri sarajevske gradske općine i Direkcijom za ceste KS-a, ali da još nisu potpisani ugovori za zimsko održavanje cesta.

– Svake godine raspisuju se novi javni pozivi za izvođače radova, a na osnovu kojih se potpisuju ugovori za zimsko održavanje. Sa općinama još nismo potpisivali ugovore. Međutim, imamo okvirne sporazume tako da možemo intervenirati na terenu i prije zvaničnog početka zimske sezone u slučaju potrebe – kazao je.

Naglasio je da će Zimska služba KJKP “Rad” biti spremna čistiti ulice u četiri gradske općine, kao i saobraćajnice od kantonalnog značaja.

Napomenuo je da je u zimskom periodu potrebno da i građani vrše svoje obaveze, a to je da čiste one puteve i saobraćajnice koje nisu u zimskom planu čišćenja i održavanja do prve pristupne ulice.

– Do Nove godine ćemo izvršiti i distribuciju posipnog materijala prema mjesnim zajednicama, odnosno općinama, kako bi se taj isti posipni materijal rasporedio prema onim ulicama koje nisu uvrštene u zimsko održavanje – kazao je Ramić.

Zvanični rad Zimske službe “Rada” je od 15. novembra do 15. marta.