Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žitelji Karanovca u strahu od poplava: Noćas nema spavanja

karanovac – banja luka – poplave1

Mještani Karanovca kod Banjaluke, zbog vodostaja Vrbasa i kiše koja ne prestaje da pada, noćas neće spavati. Kako su ispričali za Anadolu Agency (AA) strahuju da će se ponoviti 2014. godina kada im je ova rijeka poplavila domove.

Nebojšu Tešanovića zatekli smo u sklanjaju stvari koje bi Vrbas, ako izlije, mogao odnijeti.

“Može da izađe za sat-dva, sve zavisi kako puste na brani, koliko ima gore vode, a mi smo prvi na udaru”, rekao je Tešanović.

Dežuraće čitavu noć, kako bi njegova porodica mogla da spasi životinje.

“Nama noćas nema spavanja, moramo paziti na vodu, imamo kokoške i druge životinje”, rekao je on.

Nove poplave prijete BiH: Građani strahuju da se ne ponovi 2014. godina (VIDEO)

U Karanovcu najveći problem danas je napravio takozvani Suvi potok, koji se izlio preko ceste, a gotovo trećina ceste nestala je zbog klizišta. Mještani okolnih kuća sa zebnjom su se okupili na ovom mjestu i razgovarali o mogućim prognozama.

“Ponavlja se situacija iz 2014. godine, saobraćajnica uz desnu obalu Vrabasa je zatvorena za saobraćaj”, rekao je Boško Vuksan predsjednik Savjeta mjesne zajednice Karanovac.

Prema njegovim riječima, u Karanovcu su dvije kuće ugrožene, a jedna je već poplavljena od nabujalih potoka.

“Vrbas još jedan metar treba da nadođe da bude kao 2014. godine”, rekao je Vuksan.

Željko Stojanović, portparol Republičke uprave Civilne zaštite RS rekao je da je juče upućeno upozorenje nadležnim, radnim kolektivima i građanima da obrate pažnju na meteorološke prilike koje će zahvatiti RS.

“Danas je RS zahvatilo to naoblačenje, porasti vodostaja su evidentni, sve naše rijeke, vodotoci su ispod kote redovne odbrane od poplave osim Vrbasa u Banjaluci, koji je na mjernoj tački Delibašino Selo dosegao kotu redovne odbrane od poplave”, rekao je Stojanović za AA.

Prema njegovim riječima, prema posljednjim informacijama i bujični vodotoci pokazuju znake izlivanja, ali situacija se prati i nastoji držati pod kontrolom.

Naglasio je da nema nikakvih naznaka velikih izlivanja, a, prema prognozama meteorologa, sutra u poslijepodnevnim časovima i prekosutra definitivno doći će do smirivanja metoroloških prilika.

Na pitanje da li ima razloga za strah da će se ponoviti 2014. godina, odgovorio je: “Prema našoj procjeni, teško. Iz prostog razloga što će u četvrtak nastupiti suvi period od nekoliko dana, a tada može doći i do smirivanja vodostaja”.