Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove poplave prijete BiH: Građani strahuju da se ne ponovi 2014. godina (VIDEO)

poplave – banja luka
FOTO: Twitter

Zbog obilnih padavina, koje ne jenjavaju, pojedine opštine u BiH već su se našle “na meti” izlijevanja vode iz riječnih korita.

Rijeke Vrbas, Pliva i Sana su u konstatntom porastu. Bujični potoci već su se izlili u banjalučkom naselju Vrbanja, a usljed obilnih padavina i ispresijecanog korita zbog radova na izgradnji auto-puta rječica Lišnja se izlila iz korita u Prnjavoru, javlja Euroblic.

Nadlažne službe već su obavestile građane da je neophodno je da se pripreme za preduzimanje mjera lične i uzajamne zaštite odbrane od poplava. Najkritičnije je, za sada, oko deset domaćinstava u Ulici Živojina Preradovića, koji nakon prve jače kiše ostaju paralizovani. Domaćinstva već počinju da se spremaju, stavljaju vreće pijeska, zovu pomoć i sami se snalaze kako znaju. Sudeći po ovome sada, stanovnici ovog dijela Prnjavora, nisu optimistični.

– Od 2010. godine nakon jačih kiša ili u periodu kada se snijeg topi imamo problem sa poplavama. Voda je nekada čak ulazila i u kuće, a ako ovako nastavi opet će sve poplaviti. Nadležni obećavaju da će završetkom ovog autoputa rijeka biti riješena, a dok se to ne riješi mi ćemo poslije svake obilnije kiše biti ugroženi. Nadamo se samo da ovaj put neće doći do veće materijalne štete, ali voda postaje sve veća, tako da se već brinemo – kažu stanovnici ove ulice.

Voda je odnijela i dio puta u banjalučkom naselju Karanovac, te se saobraćaj u tom dijelu odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Policija je na licu mjesta i obezbjeđuje mjesto gdje je došlo do odronjavanja dijela puta.

Od poplava kakve su bile 2014. godine strahuju i mještani banjalučkog naselja Trn.

Naime, poznato je da tokom proteklih velikih poplava u ovom naselju pričinjena velika šteta, mnogobrojni stanovnici ostali su bez krova nad glavom, zbog čega ne čudi saznanje da ih već sada hvata panika od mogućeg ponavljanja scenarija od prije tri godine.

Naime, rječica Buković, zbog padavina koje već tri dana ne prestaju nabujala je i prijeti da se izlije.

Da martovske prognoze nisu optimistične nedavno je potvrdio i meteorolog, član Komiteta za klimatske promjene, Nebojša Kuštrinović.

Kuštrinović je napomenu da, iako je mart poznat kao “suh” mjesec, ovogodišnji neće biti zbog velikog nevremena, koje je na sjeveru Starog kontinenta i koje će svojom cirkulacijom u naše krajeve “gurnuti” nestabilnu masu.

Žitelji Karanovca u strahu od poplava: Noćas nema spavanja

– Zbog toga će Civilna zaštita morati da bude obazrivija u narednom periodu i sa velikom budnošću treba da pazi na situaciju – napomenuo je Kuštrinović.

Izlila se voda na regionalni put Doboj-Stanari

Usljed obilnih padavina izlila se voda na regionalnom putu Doboj-Stanari u dobojskom naselju LJeskove Vode zbog čega se ne preporučuje kretanje ovom dionicom, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Iz AMS-a navode da se voda izlila na obje saobraćajne trake u dužini od 100 metara.

Otežan saobraćaj u mjestu Grabovac

Saobraćaj se zbog izlivanja potoka u mjestu Grabovac, na regionalnom putu Čelinac-Ukrina, odvije otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

U AMS-u Srpske očekuju da na ovom lokalitetu u narednih 15-30 minuta saobraćaj bude potpuno obustavljen, s obzirom da voda sve više nadire na kolovoz.

Zbog izlivanja vode, prekinut je saobraćaj i na regionalnom putu Srbac-Drugovići, na lokalitetu gdje auto-put presjeca regionalni.

Regionalni put Prnjavor-Čelinac, u mjestu Donji Vijačani, potpuno je obustavljen saobraćaj.

U porastu vodostaji rijeka

Usljed obilnih padavina u porastu su vodostaji rijeka u Republici Srpskoj, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vodostaj na hidrološkoj stanici Delibašino Selo prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 12 centimetra, te je u 18.00 časova iznosio 382 centimetra.

Vodostaji ostalih rijeka su u porastu, ali i dalje u normalnim granicama.

U porastu nivo Une i Sane

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, ali voda još ne izlazi iz korita na području ove opštine, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Nivo Sane iznosi 326 centimetra, a prepumpne stanice se uključuju kod vodostaja od 340 centimetara, kada na snagu stupaju redovne mjere zaštite od poplava.

Prema mjerenjima u meteorološkoj stanici u Novom Gradu tokom vikenda, od kada kiša sa prekidima pada, izmjereno je 51 litar padavina po metru kvadratnom.

Preduzete hitne mjere odbrane od poplava u općini Tešanj

Ćućun: Vrbas ne prijeti od izlivanja

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite u banjalučkoj Upravi grada Mladen Ćućun rekao je Srni da je u 18.00 časova visina Vrbasa iznosila 368 centimetara, te da ne prijeti opasnošću od izlivanja.

Ćućun je istakao da su pripadnici Civilne zaštite stalno na terenu, te u neprekidnom kontaktu sa Hidroelektranom “Bočac” na Bočcu, koja radi u redovnom režimu.

“Vodostaji u jezeru su toliko niski da u narednih 48 časova mogu da prihvate dovoljne količine vode, tako da građani nema potrebe da paniče kada je riječ o vodostaju rijeka Vrbasa i Vrbanja”, rekao je Ćućun.

On je dodao da na kriznim mjestima problem mogu da naprave samo rječica Dragočajka i manji bujični potoci, koji mogu naglo da narastu usljed velikih padavina.

Ćućun je naveo da se Vrbas ni na jednoj lokaciji nije izlio.

Nivo Vrbasa iznad kote redovne odbrane od poplava

Vodostaji većih vodotoka u Republici Srpskoj su u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, osim Vrbasa u Banjaluci, čiji se nivo na jednoj tački kod Delibašinog Sela popeo na 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Portparol Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović izjavio je Srni da je usljed obilne kiše na teritoriji Grada Banjaluke došlo do odrona na putu Priječani – Duboki Potok, a kiša je uzrokovala i odrone u naseljima Priječani, Lauš, Česma i Karanovac u Banjaluci.

On je dodao da su bujične vode uzrokovale probleme u banjalučkim naseljima Šargovac, Pavlovac, Šeher, Motike, Lazarevo, Lovačka Bara, a da je zbog vode na kolovozu obustavljen saobraćaj na dionici puta Drugovići-Srbac.

U opštini Laktaši voda iz lokalnog vodotoka prekinula je putnu komunikaciju u mjestu Drugovići, a u Čelincu voda je prekinula putnu komunikaciju u mjestu Bojići.

Rijeka Lišnja u opštini Prnjavor izlila se i prekinula putnu komunikaciju Prnjavor-Čelinac na lokalitetu Kačare, a rijeka Ukrina se izlila u Ratkovcu i zaplavila poljoprivredno zemljište i tri objekta.

“U Tesliću riječice Gračanica i Mala Usora su u porastu i ekipe Civilne zaštite su na terenu. Vodostaji ovih riječica mogu ugroziti naselja u Tesliću i Čečavi. Civilna zaštita je angažovana na obezbjeđivanju 500 vreća sa pijeskom za eventualnu upotrebu”, rekao je Stojanović.

On je dodao da se na putnom pravcu Doboj-Stanari izlio bujični potok i saobraćaj se odvija uz posredovanje saobraćajne policije, dok se na putu Doboj – Modriča zbog vode na kolovozu saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom.

“U svim pomenutim opštinama i gradovima uvedeno je 24-časovno operativno dežurstvo Civilne zaštite i prema odvijanju situacije preduzimaće se odgovarajuće mjere”, naglasio je Stojanović.

Voda se izlila na regionalni put u Doboju, kritično u Prnjavoru

Đenadija: Vodostaj Sane ne zabrinjava

Vodostaj rijeke Sane kod Prijedora večeras iznosi 290 centimetara, što je daleko od vodostaja od 420 centimetara kada se u Prijedoru proglašava stanje vanredne odbrane od poplava, potvrdio je Srni Draško Đenadija, stručni saradnik u gradskom Odsjeku Civilne zaštite.

“Kiša polako prestaje i nije takvog intenziteta da bi tokom noći bitnije mogla da promijeni stanje sa vodostajem, te za jutro predviđamo da vodostaj neće preći 350 centimetara tako da opasnosti za Prijedor nema što se tiče mogućih izlivanja vodotoka i poplava”, rekao je Đenadija.

On je dodao i da ohrabruju najave meteorologa da će padavine tokom noći i sutrašnjeg dana prestati, tako da će situacija sa vodostajem biti još povoljnija.