Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Živa lomača”: Obilježena godišnjica stradanja civila u Višegradu

BiH

visegrad_pionirska_aa_111678722

Udruženje “Žena žrtva rata” obilježilo je danas 23. godišnjicu od zločina koji se dogodio nad Bošnjacima u kući Adema Omeragića u ulici Pionirska i kući Mehe Aljića na Bikavcu u Višegradu.

Članice Udruženja zajedno s preživjelim članovima obitelji žrtava okupili su se na mjestu na kojem su živi spaljeni civili od kojih je najmlađa žrtva imala samo dva dana i izgorjela je u majčinom zagrljaju.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić izjavila je Feni da je obavljen vjerski dio obilježavanja tog događaja, a postavljena je i spomen ploča na kojoj piše šta se to dogodilo u junu 1992. godina s porukom da se to ne ponovi i ne zaboravi.

– O “živim lomačama“ u Višegradu svjedoči naša istrajna borba za istinu i pravdu bez koje nema pomirenja, svjedoče prvenstveno haške presude Milanu Lukiću osuđenom na doživotnu kaznu zatvora i Sredoju Lukiću osuđenom na 27 godina, ali prije svega svjedoči šutnja o tome gdje su posmrtni ostaci zapaljenih ljudi – poručuju iz Udruženja “Žena žrtva rata”.

Podsjećamo, na današnji dan 1992. godine je, prema presudi Haškog tribunala, u kući Mehe Aljića živo zapaljeno više od 60 nevinih civila.

U “živoj lomači” u Pionirskoj ulici 14. juna prije 23 godine, prema Haškoj presudi, zapaljena su 53 civila, mada, kako navodi Hasečić, preživjeli govore da ih je bilo i više.