Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

epidemija covid-19

Živković: Dom zdravlja Tomislavgrad bez pomoći viših razina vlasti

Tomislavgrad

Što se tiče opremljenosti Doma zdravlja Tomislavgrad, Živković je kazala da za sada imaju dovoljno osnovne zaštitne opreme, ali se ona brzo troši

Organiziranje zdravstvenog sistema u Domu zdravlja Tomislavgrad od početka epidemije covid-19 u cijelosti je podignuto na višu razinu, broj zdravstvenih usluga značajno se povećao, ali svi pacijenti i dalje imaju dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu, kazala je direktorica te zdravstvene ustanove Ivanka Živković.

Kada je u pitanju testiranje na koronavirus, Živković je podsjetila kako se uzorci odvoze na obradu u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar koja izdaje nalaz.

“Sve rezultate testova, bili oni s epidemiološkom indikacijom ili komercijalni testovi, čekamo i više od 30 sati, a teško dolazimo i do samog nalaza testa što nije u našoj nadležnosti, a opet je i razumljivo, jer se iz tri kantona FBiH testiranje radi samo u SKB Mostar”, kazala je direktorica.

Upitana kako je moguće da se u Domu zdravlja Tomislavgrad ne testiraju na koronavirus osobe koje žele prijeći granicu, nego se moraju testirati u Mostaru, Živković je odgovorila da su s tom problematikom upoznali nadležno ministarstvo zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10 te da je u razgovoru s direktoricom Zavoda i kantonalnom ministricom zdravstva dobila informaciju da se pokušava iznaći rješenje.

“Nijedna zdravstvena ustanova u Kantonu 10 nema mogućnost raditi PCR testiranje na koronavirus. Kako bi zdravstvena ustanova redovito izvršavala svoje obaveze i neometano nastavila poslovati s ciljem što kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga, a osobito uzimajući u obzir nepredvidivost razvoja situacije vezane za koronavirus, očekivali smo finansijsku potporu za zdravstvenu ustanovu i zdravstvene djelatnike, a za pacijente dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu”, istaknula je ravnateljica Živković.

Napominje da od proglašenja epidemije koronavirusa, Domu zdravlja Tomislavgrad finansijsku pomoć nije uputila nijedna viša razina vlasti u FBiH.

“Upravo bez pomoći viših razina vlasti ova ustanova se zadnja tri mjeseca bori s nedostatkom finansijskih sredstava za redovnu isplatu plaća djelatnika Doma zdravlja Tomislavgrad. Moram priznati da me žalosti činjenica da je upitna isplata plaća djelatnicima, a da ne spominjem isplatu stimulacije djelatnicima koji rade s covid bolesnicima, a koju su itekako zaslužili”, kazala je Živković.

Što se tiče opremljenosti Doma zdravlja Tomislavgrad, Živković je kazala da za sada imaju dovoljno osnovne zaštitne opreme, ali se ona brzo troši.

Po njenim riječima, u proteklih devet mjeseci u borbi protiv koronavirusa nabavu opreme su im omogućile donacije sumještana i gospodarstvenika, Općine Tomislavgrad te Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

“Nažalost, još uvijek se nalazimo u vremenu u kojem se borimo sa suzbijanjem epidemije koronavirusa, što dodatno opterećuje i iscrpljuje sve uposlene u zdravstvenoj ustanovi, ali bez obzira na ukupno povećanje zdravstvenih usluga Dom zdravlja Tomislavgrad radi redovno uz poštivanje svi propisanih epidemioloških mjera”, kazala je ravnateljica Živković.