Globus

predsjednik hrvatske

Milanović ponovo govorio o BiH: “Prvo treba sapun, a onda parfem”

12/12/2020

O Republici Srpskoj Milanović je rekao da je ona donesena "i ne može se poništiti, štogod on mislio o tome", pa zaključio kako srpski predstavnici "govore svašta", ali da Srbi u BiH imaju svoja prava

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak je rekao da se izmjene Daytonskog sporazuma i druge strateške odluke u Bosni i Hercegovini neće moći donositi bez suglasja triju konstitutivnih naroda.

“Dayton je takav kakav je i ne vidim načina kako da ga se promijeni bez nasilja – ne mislim na rat, nego na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, a to svako zna, nikad nije prolazilo i uvijek je izazivalo još veće nasilje”, rekao je Milanović u razgovoru za HRT uoči 25. godišnjice tog sporazuma.

Milanović je naglasio kako se taj okvir ne može promijeniti bez volje konstitutivnih naroda.

“Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donesene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, to nije nikakav srednji vijek i bez toga nema građanske države”, rekao je Milanović, pa dodao da je koncept građanske države “daleki san i lijepa stvar“, ali da “prvo treba sapun, a onda parfem”. Dodao je da će tu poruku naglašavati u narednom periodu.

Kazao je i kako su o situaciji u BiH iz međunarodne zajednice u zadnjih pet godina govorili “samo niži činovnici”, pritom misleći i na ambasadore koji su “niži činovnici za tako važna pitanja”.

“To su ljudi koji su skoro pušteni s lanca, koji kroje, drže mape, šestare, trokute, ravnala u rukama, govore kako bi što trebalo izgledati umjesto da uređuju pred svojim vratima”, dodao je hrvatski predsjednik.

O Republici Srpskoj Milanović je rekao da je ona donesena “i ne može se poništiti, štogod on mislio o tome”, pa zaključio kako srpski predstavnici “govore svašta”, ali da Srbi u BiH imaju svoja prava.

Govoreći o Hrvatima u BiH Milanović je rekao kako su oni u njoj nezadovoljni i da to nije nikakva tajna.

“Jesam li ja nacionalist ili šovinist ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu što mi to neće reći, iako mi to već i govore”, dodao je Milanović, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.