Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest

“Životima se ne trguje”: Građani protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Trgovska(4)

Na trgu se okupio veliki broj građana među kojima je najviše mladih i učenika koji nose transparente

U Bosanskom Novom počeo je danas protest građana zbog namjera Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na obližnjoj Trgovskoj gori.

Protestu na Trgu Mladena Oljače prisustvuju ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjednik Skupštine tog kantona Agan Bunić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te načelnik opštine Bosanski Novi Miroslav Drljača.

Na protestni skup stigli su i načelnici opština i građani iz lokalnih zajednica na čijem području se prostire Park prirode “Una”, kao i iz Prijedora, te predstavnici nevladinih organizacija iz Lukavca i Tuzle.

Na trgu se okupio veliki broj građana među kojima je najviše mladih i učenika koji nose transparente “Stop – Una nas treba”, “Smrt – probudite se”, “Želim zdravu budućnost”, “Ne želim bolest, želim život”, “Vazduh, a ne rat”.

Drljača je ocijenio da je priča o odlaganju radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško” došla do epiloga, budući da je za ponedjeljak, 30. septembar, zakazan sastanak resornih ministara Slovenije i Hrvatske u vezi sa dogovorom oko zajedničkog odlagališta na lokaciji Vrbina.

“Očekujemo od institucija BiH da nas zaštite jer na to, prema Ustavu, imamo pravo. Ne želimo da naši životi budu ugroženi”, poručio je Drljača.