BiH

sve veći broj slučajeva

Životinje umiru u strašnim mukama: Ko truje pse u Jablanici?

05/06/2020

Psi umiru i po sat vremena u najgorim mukama nakon što pojedu otrov koji im uz hranu daju njihove ubice

Grupa građana Jablanice obratila se redakciji Fokus.ba s informacijama da u tom gradu već izvjesno vrijeme neko truje pse lutalice i da je nažalost sve veći broj takvih slučajeva. O svemu su nam poslali i video snimke i fotografije koje svjedoče o stravičnom umiranju životinja.

Građani s zabrinuti kako za nedužne životinji koje su sve češće na meti nemilosrdnih trovača tako i za sigurnost naročito djece u tom gradu, jer tvrde da su otrovne materije dostupne na javnim površinama i da je već bilo situacija kada su djeca u svojoj znatiželji uzimala u ruke otrovne supstance koje za sada nepoznate ubice bacaju uz hranu psima lutalicama.

Oni ističu i da su se već obraćali policiji u Jablanici i Općini Jablanica ukazujući na ovaj problem i tražeći da se on riješi, ali da do sada nije bilo reakcije nadležnih.

“Nije ovo prvi put, bilo je takvih slučajeva i ranije. Ali sada je to još sve strašnije i stravičnije. Životinje umiru u velikim mukama. Zadnja dva slučaja su se desila kada su otrovali tri štenca, dva su nažalost umrla, a jednog smo uspjeli spasiti. Međutim, ovaj problem nikoga ne zanima, izuzev nekoliko građana koji su se obraćali policiji i Općini Jablanica. Policija uvijek obeća da će nešto poduzeti, ali ništa ne urade. A, upravo na mjestima gdje pronalazimo otrovane pse imaju objekti s video nadzorom i ti snimci koje očigledno niko ne želi izuzeti pokazali bi ko truje pse. Plašimo se da bi mogla stradati i djeca jer već je bilo slučajeva da i oni nađu te raznobojne tablete kojima vjerovatno truju pse na javnim površinama i da pitaju šta je. Već smo našli i nekoliko mrtvih golubova koji su vjerovatno našli otrov namijenjen psima. Niko nije svjestan te opasnosti i plašimo se da ne strada neko od ljudi, pa će tek onda reagirati –kažu ogorčeni građani koji su se javili redakciji Fokusa.

Pokušali smo kontaktirati Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, kako bismo ih pitali da li su upoznati sa slučajevima trovanja pasa u Jablanici i s činjenicom da su ih građani prijavljivali policiji u Jablanici, ali na naše telefonske pozive nije bilo odgovora.

Poslali smo pisani upit i Javnom komunalnom preduzeću u Jablanici o tome jesu li oni upoznati sa stravičnim ubistvima pasa lutalica u tom gradu. Odgovorili su nam da oni nisu upoznati sa slučajevima trovanja pasa lutalicam i da oni “po nalogu općinskog inspektora samo mogu ukloniti leš ukoliko se nalazi na javnoj površini i propisno ga zbrinuti”.

“JKP „Jablanica“ dd u stečaju vrlo rado izlazi u susret grupi građana koja brine o napuštenim psima u vidu ustupanja svojih vozila za prijevoz na sterilaziciju i slično do Mostara i nazad”, navodi se u odgovoru koji je Fokusu stigao iz tog komunalnog preduzeća.

No, ovaj odgovor je najblaže rečeno iznenađujući i začuđujući, ako se u obzir uzme onaj koji nam je stigao od načelnika Općine Jablanica Salema Dedića. On je naime za Fokus.ba potvrdio da trovanja pasa u Jablanici ima i da je taj problem jučer aktueliziran i na sjednici Općinskog vijeća Jablanica.

“Jučer smo na sjednici Općinskog vijeća donijeli zaključak da osuđujemo dešavanja u vezi s trovanjem pasa i tražimo da Policijska uprava poduzme mjere. Bruka se i naše mjesto i bizarne stvari se rade. Očekujemo da se ovom problemu ozbiljno pristupi jer u većem dijelu grada postoji video nadzor, neka se izuzmu i pregledaju snimci i neka se počinioci kazne”, kategoričan je načelnik Jablanice Salem Dedić.

Za sada je Dedićeva i odlučnost Općinskog vijeća Jablanica ohrabrujuća da se ubijanje pasa lutalica u tom gradu može zaustaviti. No, ono što zabrinjava i obeshrabruje je to da ima ljudi koji su spremni ubijati nedužne životinje i da za njih nemaju nimalo razumijevanja i empatije.

Dokazuju to i tvrdnje građana da psi umiru i po sat vremena u najgorim mukama nakon što pojedu otrov koji im uz hranu daju njihove ubice.

Upozoravamo da su snimci iz Jabanice uznemirujući:

Komentari

Autor: D. D.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.