Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zlatan Jelić optužen da je Bošnjake odvodio u logore i koristio ih kao živi štit

BiH

mijo jelic logor

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7. januara optužnicu koja optuženog Zlatana Jelića tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, saopćeno je danas iz tog suda.

U optužnici se navodi da je optuženi Zlatan Jelić, od maja 1993. do početka marta 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1.djelatne bojne Vojne policije HVO, te zapovjednika 1. lakojurišne bojne Vojne policije HVO i zapovjednika Odbrane grada Mostara koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području grada Mostara, učestvovao u organiziranju i izvršenju širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskog naroda, i to: etničkim čišćenjem, protivpravnim lišenjem slobode muškaraca i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem muškaraca na prinudne radove na liniji fronta i u živi štit, te prisilnim progonom i premještanjem žena, djece i starih na teritoriju pod kontrolom ARBiH.

U optužnici stoji kako je Jelić zapravo bio komandant svih postrojbi HVO-a na području Mostara u vrijeme “širokog i sustavnog napada” na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području tog grada kad su počinjeni brojni zločini. Navodi se kako su jedinice HVO-a provodile etničko čišćenje i progonile Bošnjake na teritorij pod nadzorom Armije BiH. Pritom je veliki broj bošnjačkih civila zatočen u logore te izvrgnut zlostavljanju i prisilno odvođen na radove na prvoj crti bojišnice.

Navodi se kako su bošnjački zatočenici tada prisiljavani da odjeveni u odore HVO-a bacaju zapaljive predmete na objetke pod kontrolom Armije BiH što ih je izlagalo smrtnoj opasnosti.

Tužiteljstvo BiH navodi u optužnici kako je Jelić lično odobrio odvođenje 50 Bošnjaka na prisilni rad na prvoj crti bojišnice, pri čemu je ubijeno najmanje pedeset zatočenika, dok ih je 188 teže ili lakše ranjeno, a još 40 su pripadnici HVO-a teško zlostavljali. Zatočeni Bošnjaci, kako stoji u optužnici, morali su pod prisilom raditi i na imanjima dužnosnika HVO-a te su morali odvoziti opljačkane stvari iz domova protjeranih Bošnjaka i Srba.

“Optuženi Jelić tereti se da je znao i odobrio počinjenje ovih zločina te da nije ništa poduzeo da zločine spriječi niti da kazni počinitelje”, navodi se u optužnici, za koju je istaknuto kako je jedna od najopsežnijih dosad podignutih za ratne zločine na području Mostara.

Najavljeno je kako će Jelićevu krivnju Tužiteljstvo BiH dokazivati pozivanjem 200 svjedoka od kojih bi 20 trebalo svjedočiti uz mjere zaštite, a pripremljeno je i 1100 materijalnih dokaza.

Zlatan Jelić, koji je bio dugogodišnji predsjednik NK Široki Brijeg i bivši član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH. ranije je u strahu od optužnice preselio se iz Širokog Brijega u Zagreb.