Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Za nove generacije"

Zlatko Miletić: Diplomatija i geopolitika nisu prostor u kojem smije biti populizma

miletic

“Svi mi koji smo bili u ratu, za razliku od onih koji nisu, pamtimo, da su agresorske snage bile dodatno ojačane dobrovoljcima iz Ukrajine, što zvanični Kijev, nikad nije osudio”

U svjetlu posjete zvaničnika Naše stranke Ukrajini, molba za njih i sve ostale političare u BiH jeste da prestanu sa populističkim, vazalskim i diletantskim odnosom prema međunarodnoj politici, poručuju  iz političke inicijative “Za nove generacije”.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti i bez intervencija.

“U ovom trenutku se još uvijek vode političke borbe za opstojnost, demokratsko i civilizacijsko uređenje BiH. Podrška narodu Ukrajine ne treba sa naše strane biti upitna, njihova ratna stradanja, slična su onima koje smo mi proživljavali tokom agresije na BiH. Zato nadležne institucije, trebaju istrajati da se zbog agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, svo diplomatsko osoblje Ruske Federacije proglasi nepoželjnim u BiH. S druge strane, podrška političarima Ukrajine, treba biti dovedena u kontekst ponašanja ove zemlje prema nama, u godinama za vrijeme i nakon rata.

Svi mi koji smo bili u ratu, za razliku od onih koji nisu, pamtimo, da su agresorske snage bile dodatno ojačane dobrovoljcima iz Ukrajine, što zvanični Kijev, nikad nije osudio. Zvanični Kijev, kojem se naši političari svesrdno isporučuju ovih dana, nikada nije osudio ni sramotno ponašanje ukrajinskih snaga UNPROFOR-a tokom rata u Sarajevu na željezničkoj stanici, gdje su njihovi pripadnici seksualno ucjenjivali, naše majke i žene za jeftine lanč pakete koji su značili preživljavanje.

Također su u Žepi plandovali, švercovali i surađivali sa agresorom. Nikada zvanični Kijev, nije osudio kukavičko ubistvo komadanta odbrane Žepe, Avde Palića, čiju su sigurnost garantovali ukrajinski vojnici.

Vrsni diplomati i mudri političari tek bi razmislili o uzvratnom posjetu zvaničnom Kijevu, kada bi bilo kakav politički Kijev posjetio zvanično Sarajevo i uputio ispriku ili barem žaljenje zbog ponašanja ukrajinske politike u našoj recentnoj prošlosti. Ovako je ovo posjet pun političkog populizma s nedostatkom informacija kome se zapravo ide pred noge.
Ali mi smo Bosanci i Hercegovci i od nas nikada neće izostati podrška ukrajinskom narodu”, poručuje Zlatko Miletić iz inicijative “Za nove generacije”.