BiH

saopštenje

Zlatni Ljiljani ogorčeni: Zašto poredite Junuza Keču i Edina Gačića

14/02/2019

Dodaju da pojedini mediji "nisu uradili svoj posao kako to njihov esnaf nalaže, te stoga iznose nekoliko detalja iz života dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" rahmetli Junuza Keče"

Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni Ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo oglasio se sa velikim ogorčenjem u povodu toga što je, kako su naveli, “veliki broj bh. medija u posljedna dva dana uzeo sebi za pravo da poredi heroja odbrane države BiH rahmetli Junuza Keču i višestrukog ubicu Edina Gačića”.

-Povlačenje bilo kakvih paralela između monstruoznog višestrukog ubice Edina Gačića i rahmetli Junuza Keče je nedopustivo i uvredljivo za sve borce Armije i MUP-a RBiH. Stav Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo je da su ovakvi medijski natpisi neetični i neprofesionalni te predstavljaju direktno narušavanje digniteta najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” – saopćili su iz Saveza.

Dodaju da pojedini mediji “nisu uradili svoj posao kako to njihov esnaf nalaže, te stoga iznose nekoliko detalja iz života dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” rahmetli Junuza Keče”.

-Junuz Kečo je osuđen zbog ubistva svoje supruge na dužu zatvorsku kaznu. Nakon izdržavanja dijela kazne Kečo se priključuje kao dobrovoljac grupi patriota na brdu Koščan i upravo je ta grupa preteča odreda općinskog štaba TO Kiseljak, a kasnije 4. bataljona 9. brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH. Tokom ratnih dejstava Junuz Kečo se ističe svojom hrabrošću u brojnim diverzantskim akcijama. Junuz Kečo je smrtno stradao od snajperskog hica 19. augusta 1993. godine zajedno sa pastorkom. Za izuzetno iskazanu hrabrost i požrtvovanje 1994. godine Junuz Kečo je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem značkom “Zlatni ljiljan”, saopćeno je iz Saveza.

Život i smrt Junuza Keče, čovjeka po kojem je snimljen kultni film “Kuduz”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.