tuzlanski kanton

Značajan broj građana odustaje od vakcinacije, jer se radi o vakcini AstraZeneca

tuzla-vakcinacija4

U Tuzlanskom kantonu postoji problem odustajanja od vakcinisanja

Sve vakcine koje se koriste za vakcinaciju protiv Covid-19 pokazale su se kao djelotovorne i sigurne, a na području Tuzlanskog kantona vakcinom AstraZeneca dosad se vakcinisalo 2.045 zdravstvenih radnika, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji u organizaciji Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Zbog problema odustajanja značajnog broja građana, jer se radi o vakcini AstraZeneca, od ukupno 3.607 osoba koliko se dosad prijavilo na spiskove prioritetnih grupa za vakcinaciju, naglašeno je da su sve dostupne vakcine sigurne i djetlotvorne kada je u pitanju sprečavanje teških slučajeva i komplikacija koje su posljedica Covid-19.

Dosad je, po riječima ministra zdravstva Bože Jurića, na područje TK stiglo 19.560 doza cjepiva Astra Zeneca i 43 posto svih zdravstvenih radnika vakcinisalo se upravo tim cjepivom.

Epidemiologinja Jasmina Brkić Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo, pokazujući svoj karton vakcinacije na kojem se vidi da se vakcinisala AstraZenecom, istaknula da je u Gradačcu od 259 prijavljenih 159 odbilo da se vakciniše, u Banovićima je 120 vakcinisano a 90 odbilo, a često se dešava da se ne javljaju na telefonski poziv. U Srebreniku je od 195 prijavljenih, kako je dodala, njih 95 odbilo doći da se vakciniše jer je u pitanju vakcina Astra Zeneca.

Iznenađen podacima da veliki broj ljudi odbija da se vakciniše, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković naglasio je važnost vakcinacije u ustanovama odgoja i obrazovanja te pozvao i zamolio “sve prosvjetne radnike i one koji se nisu još prijavili da se vakcinišu jer je to jako bitno za sve nas”.

– Vjerujem u naučnike i empirijske pokazatelje i da je jedna od najvećih pobjeda nauke današnjeg vremena što smo tako brzo kao društvo razvili vakcinu i da to treba iskoristiti. Veoma je bitno da uđemo svi vakcinisani, zaštićeni u narednu školsku godinu kako zbog djece koja se ne mogu vakcinisati tako i cijelog društva – kazao je Baraković i zahvalio Vladi TK što je prosvjetne radnike prepoznala kao prirotetnu grupu jer je vakcinacija dobra priprema da naredna školska i akademska godina bude bolja nego protekla.

Sagledavajući sva pitanja i nedoumice koje građani imaju prema vakcinama epidemiologinja Brkić Džambić je kazala da su sve vakcine protiv covid-19, bez obzira o kojoj se radi, veoma djelotvorne i najvažnije da štite od teških oblika bolesti i hospitalizacije.

– Ne postoji nijedna hronična bolest koja je kontraindikacija za vakcinaciju. Jedina kontraindikacija je anafilaktička reakcija na prvu dozu i ako ste alergični na neki od pomoćnih sastojaka vakcine – ponovila je dr Brkić Džambić.

Proces vakcinacije prioritenih grupa je započeo, spiskovi su dostavljeni, ali još postoji mogućnost dopunjavanja. Domovi zdravlja sa područja TK telefonom će pozvati sve koji su na spiskovima kako bi vakcinacijom zaštitili sebe i svoje najbliže, istaknuto je na današnjoj press konferenciji, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.