Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Ispraćena tužna kolona s tabutima 19 žrtava srebreničkog genocida

210709_srebrenica_tabuti_kolona_predsjednistvo_markica (1)

Na putu do konačnog odredišta u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari kolona je iz Sarajeva ispraćena tužnim pogledima i molitvama. Put je nastavila preko Romanije prema Potočarima, gdje će 11. jula biti ukopano 19 žrtava genocida

Tabuti s posmrtnim ostacima 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine prošli su kroz Sarajevo gdje se tužna kolona kratko i zaustavila, na putu do vječnog počivališta na mezarju u Potočarima.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava genocida počinjenog u i oko Srebrenice 1995. godine, u tri pogrebna vozila, ispraćeni su danas s nekoliko lokacija u Sarajevu.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH kolonu su dočekale javne ličnosti iz Bosne i Hercegovine te međunarodni zvaničnici, vjerski predstavnici i građani.

– Dok je svijeta i vijeka, do sudnjega dana sjećat ćemo se i odavati poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. To radi cijeli civilizirani svijet i uvijek ćemo pozivati one koji to još nisu učinili da krenu putem kojim ide cijeli civilizirani svijet. Ovo je velika bol i tuga, porodicama žrtava i žrtvama mora se odavati poštovanje – naglasio je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Izrazio je žaljenje što stanje u BiH još nije na tom nivou, misleći pri tome na političke, vjerske, kulturne i intelektualne elite srpskog naroda iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpske i iste te elite srpskog naroda iz Republike Srbije.

Napomenuo je da je važno što je region zapadnog Balkana krenuo tim putem, te što je usvojena Rezolucija o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, kao i u Skupštini Kosova jer je to put kojim se treba ići.

– Svi se trebaju suočiti s prošlosti i na taj način početi graditi naše odnose. To je put kojim treba ići i Bosna i Hercegovina i cijeli region – stava je Džaferović.

Pozvao je pravosudne institucije BiH, nakon što je Haški tribunal okončao posao kada je BiH u pitanju, da procesuiraju sve one koji su činili zločine u BiH, a posebno genocid u Srebrenici jer smatra da niko ne smije ostati nekažnjen ko je na bilo koji način učestvovao u izvršenju jedinog genocida u Evropi i najvećeg zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas.

Također, pozvao je sve one koji bilo šta znaju o grobnicama da kažu gdje se nalaze jer se još traga za više od 1.000 žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici koje je potrebno dostojanstveno sahraniti.

– To je moja poruka na ovaj tužni dan, tužni mjesec. U BiH, imajući u vidu šta se dogodilo od 1992. do 1995. godine, svaki dan je tužan dan, ali ovo je posebno tužno jer je u pitanju počinjeni genocid – zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Na putu do konačnog odredišta u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari kolona je iz Sarajeva ispraćena tužnim pogledima i molitvama. Put je nastavila preko Romanije prema Potočarima, gdje će 11. jula biti ukopano 19 žrtava genocida.

Kolona vozila s tabutima krenula je iz Visokog, gdje su Visočani 26. put ispratili stradale Srebreničane, zaustavila se u Ilijašu i Vogošći, a potom ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu i ispred sarajevske Vijećnice te je nastavila put ka Potočarima, preko Sokoca, Vlasenice i Milića.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.