BiH

almir panjeta

Znate li ko je na trećem mjestu zemalja u koje bi građani emigrirali iz BiH

28/09/2020

Najveći broj građana BiH želi iseliti zbog uslova rada, Njemačka za većinu prvi izbor

Njemačka Fondacija Friedrich Ebert je objavila publikaciju “Održivost emigracija iz Bosne i Hercegovine”, koja između ostalog sadrži podatke o razlozima iseljavanja stanovništva i u koje zemlje bi najradije otišli.

Uslovi rada su dominantan razlog zašto građani žele napustiti Bosnu i Hercegovinu. Ispitanici, njih 87,3 posto, su naveli upravo ovaj razlog, a među ostalim razlozima su korupcija i nepotizam 77,4 posto; nekvalitetne javne usluge 73,9 posto; bolja budućnost za porodicu i djecu 73,3 posto; bolji kvalitet života u inostranstvu 65,8 posto; želja za ostvarenjem uspjeha i napretka 63,9 posto; politička neizvjesnost 62,9 posto…

Očekivano, najveći broj je onih koji žele iseliti u Njemačku – 42,7 posto, dok je na drugom mjestu Austrija sa 10,8 posto.

Međutim, najviše pažnje privlači treće mjesto na ovoj listi, a to je – “bilo gdje”. Na ovaj podatak ukazao je novinar i kolumnista Almir Panjeta.

“Prema anketi Friedrich Ebert Stiftung, među destinacijama na koje bi građani BiH željeli emigrirati, “Bilo gdje” zauzima visoko treće mjesto poslije Njemačke i Austrije. Takoreć, otišli bi radije i u pizdu materinu neg’ ostali ovdje…”, napisao je Panjeta na Facebooku.

Prema anketi Friedrich Ebert Stiftung, među destinacijama na koje bi građani BiH željeli emigrirati, "Bilo gdje" zauzima…

Posted by Almir Panjeta on Monday, September 28, 2020

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.