Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zolj za Fokus.ba: KS ima dovoljno novca, ali projekti nisu pripremljeni

Adem-Zolj

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Adem Zolj izjavio je u intervjuu za Fokus.ba da ovaj kanton ima na raspolaganju dovoljno novca, ali da još uvijek nisu raspisani tenderi, iako je građevinska sezona u svom punom jeku.

Za naš portal Zolj je govorio i o gorućim problemima u KS, kao što su psi lutalice, vodosnabdijevanje, gužve u saobraćaju i neadekvatan javni prevoz, a predstavio je i svoj plan do kraja mandata.

Kako gledate na rad vašeg prethodnika na ovoj funkciji i kakvi su dosadašnji utisci o stanju u KS otkako ste premijer KS?

Građani su najbolji pokazatelj i kritičari i njih treba i pitati. Svako radi prema svojim principima i na osnovu određenih prioriteta, pa tako i bivši premijer Konaković. Zaista dalje ne bih komentarisao njegov dosadašnji rad. Njemu želim svako dobro.

Ono što sam do sada mogao vidjeti jeste da u Kantonu Sarajevo ima dovoljno novca za realizaciju kapitalnih i drugih projekata, ali da jednostavno ti projekti nisu pripremljeni, nije pripremljena potrebna dokumentacija, nisu raspisani tenderi a građevinska sezona je u svom punom jeku.

Koliko će činjenica da se nalazimo u izbornoj godini uticati na vaše planove?

Pa smatram da se izborna godina više odnosi na rad Skupštine Kantona Sarajevo. Vlada Kantona Sarajevo će svakako raditi u skladu sa svojim planom i programom i ono što bude neophodno dostavljati Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Očekujemo i kritike, ali svakako da ćemo sve konstruktivne kritike sa prijedlogom rješenja uzeti u obzir.

Implementacija projekata može biti uslovljena ili usporena redovnim tenderskim procedurama, mada moram naglasiti da smo svjesni da ćemo neke od projekata samo započeti ali zbog ograničenog vremena nećemo mi završiti, nadam se da će ih neko nastaviti.

Kako riješiti tekuće probleme u Sarajevu koji se vuku već godinama, primjerice pitanja neadekvatnog javnog gradskog prijevoza, pasa lutalica, vodosnabdijevanja…?

Što se tiče GRAS-a tu imamo dva problema, jedan je poštivanje mreže linija javnog prijevoza i istrajat ćemo na tome da se ti ispoštuje, bio to GRAS ili neki drugi prijevoznik jer građani više ne smiju trpiti. Drugi problem je status GRAS-a koji pokušavamo riješiti evo sad i uspostavom nove menadžerske strukture.

Što se tiče efikasnosti rješavanja vodosnadbijevanja i do sada poduzetih mjera to ćemo vidjeti u julu i augustu. Vidjet ćemo da li su do sada poduzete mjere efikasne.

Psi lutalice su jedan problem koji se sistemski rješava sa KJP Rad, Veterinarskom stanicom i azilom za pse u Prači. Smatram da ćemo taj problem u cijelosti riješiti do kraja godine.

Jeste li analizirali rad javnih preduzeća i mogu li se očekivati promjene u rukovodstvu nekih od tih preduzeća? Konkretno kojih?

Vlada Kantona Sarajevo redovno analizira izvještaje o radu javnih preduzeća i dobiva informacije putem resornog ministarstva o njihovom radu i o stanju u tim preduzećima. Tu govorimo o javnim preduzećima koja posluju pozitivno i pružaju kvalitetnu uslugu, o preduzećima koja posluju pozitivno, ali ne pružaju kvalitetnu uslugu građanima. Zatim preduzeća koja posluju negativno ali građanima pružaju primjerenu uslugu i posljednja je grupa preduzeća koja niti posluju pozitivno niti pružaju adekvatnu uslugu. Dakle, prema svakom preduzeću se posebno odnosimo i nastojim poboljšati njihovo poslovanje i naravno pružanje usluge građanima.

Ima li naznaka poboljšanja saobraćajne infrastrukture i smanjenjna gužvi u narednom periodu?

Ja očekujem da će se problem gužvi u saobraćaju u narednom periodu prilično riješiti izgradnjom Prve transverzale, završetkom Južne longitudinale i završetkom brze ceste Briješće – Ciglane ili takozvanog gradskog autoputa.

Svakako da će se popraviti situacija i kvalitetnijim gradskim prijevozom te će se građani opredijeliti za tu vrstu prijevoza. U planu je rekonstrukcija tramvajske pruge i nabavka novih tramvaja, trolejbusa i autobusa. Sve to naravno ne možemo završiti do kraja mandata ali je važno započeti navede aktivnosti i projekte.

Šta će posebno biti u fokusu vašeg rada do kraja mandata?

Putem Ministarstva saobraćaja raditi ćemo na projektima:  Garaža G3 (Kolodvorska – početak građevinskih radova), stvaranju preduslova za izgradnju garaže na Trgu Merhemića, sanacija pruge Marijin Dvor – S krivina, završetak Južne longitudinale, početak izgradnje IX Transverzale, početak izgradnje I Transverzale, početak gradnje prve dionice I Transverzale i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, obezbjeđenje sredstava za početak izgradnje zgrade u ulici Grbavička br.62-68, između ostalog.

Iz oblasti privrede realizovat ćemo projekat „Regionalni vodovod Hojta-Bjelašnica -Igman“ za šta je izdvojeno 2.555.698,00 KM, kao i projekat Opremanje prihvatilišta pasa lutalica – Prača u iznosu od 933.700,00 KM.

Vlada je izdvojila značajna sredstva za subvencioniranje gasnih priključaka na postojeću infrastrukturnu Sarajevogasa, sanaciju ratnim dejstvima oštećenih krovova i liftova te za podršku mladima do 35 godina u rješavanju stambenog pitanja.

Iz oblasti zdravstva radit ćemo na donošenju Uredbe o ostvarivanju prava na ortopedska i druga pomagala, a radimo i na nabavci opreme za potrebe KCUS, Opće bolnice Prim. Dr. Abdulah Nakaš i domova zdravlja. Već smo nedavno donijeli Odluku o zapošljavanju 70 ljekara – doktora medicine, evidentiranih kao nezaposlenih lica u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

U Ministarstvu pravde i uprave, od predviđenih programskih aktivnosti za ovu godinu planiramo nastaviti započete reforme u oblasti državne službe, lokalne samouprave, na donošenju propisa koji se odnose na radno-pravni status uposlenika, kolektivnih ugovora i dr.

Kada je riječ o oblasti rada, socijalne politike i raseljenih lica i izbjeglica planiramo nastaviti sa realizacijom projekta “Izgradnja objekta kolektivnog stanovanja, po principu RAU-BAU, lokalitet Šip, za trajno stambeno zbrinjavanje interno raseljenih porodica i porodica u stanju socijalne potrebe”, projekta CEB II – “Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja” u okviru kojeg su na području Kantona Sarajevo planirana dva podprojekta: “Rekonstrukcija objekta kolektivnog centra u Hrasnici” te izgradnja dva objekta kolektivnog stanovanja/zgrada u Tarčinu. Što se tiče zakonske regulative radit ćemo na Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo i Zakonu o socijalnom neprofitnom stanovanju što podrazumijeva regulisanje socijalnog/neprofitnog stanovanja u objektima u vlasništvu Kantona Sarajevo.

Iz oblasti komunalne privrede posebnu pažnju ćemo posvetiti rekonstrukciji vodovodne mreže s obzirom da se u 2018. godini očekuju prva sredstva EBRD-a za Projekat vodovod Sarajevo (ugovor potpisan u 2017.godini), a koja će biti utrošena na odabranim zonama sa najvećim gubicima na vodovodnoj mreži. Očekivano je da radovi na ovome projektu počnu u drugoj polovini godine. U drugoj polovini 2018. godine planirano je otvaranje Centara za komunalne usluge na području općina Ilidža i Vogošća što građanima omogućava, osim izmirenja računa za korisnike usluga, da im se na istom mjestu efikasnije i ekonomičnije izdaju uvjerenja, i druge relevantne isprave preduzeća KJKP Vodovodi kanalizacija, KJKP Sarajevogas, KJKP Rad i KJKP Toplane.

Kao što sam rekao, radit ćemo na rekonstrukciji vodovodne mreže na području općine Ilidža, Novi Grad, Vogošća, Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Ilijaš, Hadžići i Trnovo.

U cilju normalizacije i urednog vodosnadbijevanja u Kantonu Sarajevo značajna finansijska sredstva su izdvojena i doznačena preduzeću KJKP Vodovod i kanalizacija kroz Izmjene i dopune Budžeta Kantona Sarajevo za 2017.godinu.

Kada govorimo o obrazovanju, želim istaći da ćemo nastaviti sa finansiranjem sanacije, rekonstrukcije i izgradnje škola, te da ćemo donijeti nekoliko strateških dokumenta kao što su Strategije prema mladima Kantona Sarajevo za period 2018-2022. godina, Strategija razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo za period 2018-2022. godina, te realizirati zakonska rješenja u odnosu na uvođenje UNSA u sistem trezorskog poslovanja i provesti integraciju UNSA.

Preko Ministarstva kulture i sporta su izdvojena sredstva u iznosu od 500.000 KM za sanaciju objekta Olimpijskog muzeja, gdje je nosilac projekta Grad Sarajevo. U istom ministarstvu se realizuje projekat kojim će Pozorište mladih, krajem augusta ove godine, postati prvo certificirano pozorište za osobe sa invaliditetom u regionu što smatram da je jako važno s aspekta izjednačavanja prava i mogućnosti za sve građane Kantona Sarajevo. Učestvovali smo i u sufinansiranju projekta Fudbalskog Kluba Željezničar „Rekonstrukcija i zamjena glavnog terena Stadiona Grbavica“, za šta je izdvojeno pola miliona KM, a kako bi se stvorili neophodni uslovi za održavanje međunarodnih utakmica na stadionu Asim Ferhatović Hase, preko istog Ministarstva je izdvojeno 500.000 KM. U toku je javna nabavka radova, a projekat će biti okončan u 2018. godini.

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova planiramo donijeti Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika Kanona Sarajevo, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o spriječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Za nabavku opreme i rekonstrukciju i investiciono održavanje planirano je utrošiti 3.852.000 KM. Tu govorimo o projektima sanacije, dogradnje i rekonstrukcije nekih objekata ali i o projektu izgradnje novog objekta za potrebe Ministarstva.