Stupar i ostali

Zoran Tešić pravomoćno oslobođen krivnje za zločine u Vlasenici

simo-stupar-i-zoran-tesic- BIRN BiH (1)
Simo Stupar i Zoran Tešić

Apelaciono vijeće će odluku po žalbi Odbrane Stupara donijeti u zakonom predviđenom roku

Presuda kojom je Zoran Tešić zvani Koke, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen optužbe da je 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice, postala je pravosnažna jer Državno tužilaštvo nije izjavilo žalbu u odnosu na taj dio sudske odluke, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Pored toga, potvrđen je i oslobađajući dio presude nekadašnjem pripadniku rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica Simi Stuparu, koji je u osuđujućem dijelu prvostepene presude zbog zločina protiv čovječnosti osuđen na 12 godina, kao i odbijajući dio u odnosu na njega i Zorana Tešića.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije izjavilo žalbu na presudu od 11. maja 2021., te je presuda u oslobađajućem i odbijajućem dijelu postala pravosnažna”, naveli su iz Državnog suda u odgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Žalbu na ovu presudu je izjavila samo Stupareva Odbrana, koja je na nedavno održanom ročištu od Apelacionog vijeća Suda BiH zatražila da presudu kojom je Stupar osuđen na 12 godina zatvora preinači u oslobađajuću ili da ukine ovu odluku i održi novo suđenje.

Prvostepenom presudom Stupar je proglašen krivim da je u periodu od aprila do kraja septembra 1992. godine učestvovao u širokom i sistematskom napadu na bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice učešćem u ubistvu, zlostavljanju civila te prisilnim nestancima.

Tužilaštvo je u odgovoru na ovu žalbu zatražilo da se ona odbaci te potvrdi prvostepena presuda u odnosu na Stupara.

S druge strane, prema prvostepenoj presudi koja je postala pravosnažna, Stupar i Tešić su oslobođeni krivnje da su u maju 1992. u prostorijama policije u Vlasenici tukli svjedokinju S-5, učestvovali u napadu na selo Alihodžići, te da su učestvovali u odvođenju 50 mještana ovog sela u logor “Sušica”, gdje su muškarci ostali, dok su žene i djeca prebačeni u Cersku.

U odnosu na obojicu je odbijena optužnica u tri tačke – da su u julu 1992. učestvovali u opkoljavanju i paljenju kuće civila u Vlasenici, dok je u odnosu na Stupara odbijeno da je odveo dvoje civila kojima se gubi svaki trag, dok je još jednog civila odveo na Gradinu i maltretirao ga, iz razloga, kako je rečeno u obrazloženju prvostepene presude, što je Tužilaštvo odustalo od ovih tačaka optužnice.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u martu 2019. godine, a sa Simom Stuparom i Zoranom Tešićem su bili optuženi Zoran Stupar i Goran Tešić, u odnosu na koje su predmeti razdvojeni, te su za njima raspisane potjernice.

Apelaciono vijeće će odluku po žalbi Odbrane Stupara donijeti u zakonom predviđenom roku.