Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zavod za javno zdravstvo

U BiH stigle vakcine Moderna, od ponedjeljka će biti dostupne

Važno je napomenuti da je vakcina Moderna, kao i Pfizer BioNTech, mRNA vakcina utemeljena na istom načinu djelovanja i sa jednako visokom učinkovitošću. Preporučeni period za revakcinaciju ovom vakcinom je četiri sedmice

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je 25. oktobra 2021. godine zaprimio 43.180 doza cjepiva proizvođača Moderna, kao donaciju Republike Hrvatske. Cjepiva su dobila pozitivan nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i od ponedjeljka, 01.11. 2021. godine će biti dostupna stanovništvu Federacije BiH, stoji u saopštenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Na teren će biti poslano 15.000 doza vakcina Moderna, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će, kao i do sada, čuvati drugu dozu vakcine za sve one koji se odluče vakcinisati.

Važno je napomenuti da je vakcina Moderna, kao i Pfizer BioNTech, mRNA vakcina utemeljena na istom načinu djelovanja i sa jednako visokom učinkovitošću. Preporučeni period za revakcinaciju ovom vakcinom je četiri sedmice.

Do sada su stanovništvu BiH na raspolaganju bila cjepiva protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca (Vaxzevria), Pfizer (Comirnaty), Gamaleya (Sputnik V), Sinovac (CoronaVac) i Sinopharm, a od ponedjeljka se mogu cijepiti i cjepivom proizvođača Moderna (Spikevax).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, zaključno s 25. oktobrom 2021. godine zaprimio 1.759.094 doze cjepiva protiv COVID-19, a 1.111.094 doze cjepiva distribuirao kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

S obzirom na epidemiološku situaciju koja je i dalje nepovoljna, kao i na činjenicu da su u Federaciji BiH na raspolaganju sve vrste cjepiva protiv COVID-19, apeliramo na stanovništvo da se odazovu cijepljenju ovim ili drugim dostupnim cjepivima protiv COVID-19, jer jedino se tako možemo zaštititi od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda, stoji saopštenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.