Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik snsd

Dodik nakon sastanka s Palmerom i Eichhorst: “Očekujemo bijeli dim iz Sarajeva”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je konferenciju za medije
18.10.2021., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik odrzao je konferenciju za medije.

“Mi nismo prepreka za proces izbornog zakonodavstva ovdje u BiH. Očekujemo da bijeli dim dođe ovdje iz Sarajeva i ono što se dogovore mi ćemo podržati”, poručio je Dodik

Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), po završetku sastanka održanog u sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu, izjavio je između ostalog da traži poštivanje suvereniteta RS i da niko ne želi ugroziti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

On će podržati, kazao je također, sve što o izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine dogovore Bošnjaci i Hrvati, kao i da s te strane očekuje „bijeli dim“.

– Mi smo savršeno dobri momci. Upoznali smo ih s našim namjerama. Nema prenosa nadležnosti, ovdje se radi o Ustavu BiH. Mi ne uzimamo nadležnosti BiH, sve što pripada po Ustavu BiH, niko ne dira i ne želi da derogira. Kada su u pitanju prenesene nadležnosti, otete, mi na to imamo pravo i mi ćemo ih urediti – rekao je Dodik.

On insistira na direktnom izboru člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, rekao je, kao i na odredbi o izboru „srpskog predstavnika“ u tom tijelu.

– Kao što treba da bude u Federaciji BiH – da se bira bošnjački i hrvatski predstavnik u Predsjedništvu. Ako Srbi biraju, mogu izabrati nekog drugog, ne mora biti samo Srbin – Dodikove su riječi.

Lider SNSD-a u sjedištu Delegacije Evropske unije bio je na sastanku među predstavnicima stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj. S njim i drugim predstavnicima ovih stranaka sastanak su održali specijalni izslanik Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vansjke poslove Angelina Eichhorst.