Zrinka Bralo za CNN: Historija Sarajeva ponavlja se u sirijskom Alepu

zrinka-bralo

Novinari CNN-a razgovarali su sa tri generacije osoba koje su izbjegle iz ratom zahvaćenih zemalja, kako bi se stekao uvid u sve probleme sa kojima se ovi ljudi susreću.

Reportaža je napravljena i da bi osobe koje su bile suočene sa izbjeglištvom mogle poslati poruku UN-u koji će uskoro organizirati globalni samit o ovom problemu.

Alf Dubs uspio je pobjeći nacistima tokom Drugog svjetskog rata, Thaer Batal je izbjeglica iz Sirije, a ekipa CNN-a razgovarala je i sa reporterkom iz Sarajeva Zrinkom Bralo (49).

Bralo je izbjegla iz Sarajeva 1993. godine, a smještaj je pronašla u Londonu. Kako kaže, bilo je iznimno teško iz Sarajeva poslati snimke razaranja grada zbog analognog signala ali i uništenih repetitora.

“Čak i kada bismo uspjeli poslati snimke velikog masakra, strani mediji nisu željeli da ih objave jer su smatrali da su previše odvratni”, kazala je Bralo za CNN.

Bralo je tokom rata dobila stipendiju u Velikoj Britaniji gdje je nastavila školovanje.

“Koliko god nam je bilo teško, to ne izgleda tako sada u poređenju sa današnjim izbjeglicama. Oni se suočavaju sa administrativnim aparatom i moraju da čekaju godinama kako bi započeli studije ili dobili prvi posao”, istakla je Bralo.

Dodala je da se historija ponavlja u Siriji.

“Kada se sjetim iskustava iz Sarajeva i kada gledam današnji Alep u Siriji, shvatam da mi kao ljudska bića uopće ne učimo iz historije”, zaključila je Bralo.