Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trojica Zeničana izgubila živote na cesti zbog tuđe pogreške

poginuli22

U razmaku od samo jedanaest sati poginulo je čak pet Zeničana. Nakon jutarnje subotnje prometne nesreće između Čapljine i Ljubuškog, gdje je smrtno stradao stariji bračni par, oko 22.10 sati, dogodio se novi, još stravičniji, sudar u zeničkom Pečuju, kod benzinske pumpe Almy, a tu su život izgubila trojica mladića.

Benaris Telalović (21) i Nedžad Delić (22) odmah su izdahnuli, a Haris Pajić (21), uprkos liječničkim naporima, nakon prijema u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje se u teškom stanju na intenzivnoj njezi nalazi četvrti putnik iz alfa romea Medaris Imamović te vozač ford focusa Senad Šarić, piše Večernji list BiH.

O silini udara govori podatak da, prema prvoj policijskoj bilješci, nije bilo poznato ko je upravljao alfa romeom. Tek naknadno se ispostavilo da je to bio stradali Telalović, inače autoprijevoznik. Također, ono što se moglo čuti s mjesta tragedije je da se vozač ford focusa pokušao uključiti na M17 izlazeći s obližnjeg parkirališta ispred pekare, te da je u tom trenutku naletjela alfa u kojoj su bila četvorica nesretnih mladića.

Direktan sudar

– Direktno su se sudarili. Od siline udara focus se vratio nekoliko metara unazad, dok je alfa izletjela s ceste i udarila u labudicu koja je bila parkirana pokraj ceste. Telalović koji je vozio i Delić koji mu je sjedio iza leđa odmah su od siline udara poginuli. Pajić je podlegao ozljedama nešto kasnije, a ono što smo vidjeli je da je krvlju obliveni vozač focusa nakon nesreće sjedio na obližnjem nogostupu čekajući dolazak hitne. Iako pod velikim šokom i u bolovima, bio je u svjesnom stanju, a ne znamo što je s njim poslije bilo – kažu svjedoci, koji su odmah pokušali pomoći unesrećenima.

poginuli_nnn_bih_180916

– Dvojica nisu davala nikakve znakove života. Pomoć građana je trajala do trenutka dolaska policije i hitne pomoći, nakon čega su oni nastavili spašavati preživjele.

Budući da se na pravcu ceste gdje se dogodila nesreća nalaze benzinske pumpe, i s jedne i s druge strane, i gdje su iscrtane dvije pune linije, što znači da je zabranjeno preticanje, ali i bilo kakvo presijecanje ovih linija, te gdje je brzina ograničena na 70 km/h, vozač focusa se nije smio na ovom dijelu uključiti na magistralnu cestu u smjeru Zenice, dok s druge strane, svjedoci, koji su se nalazili u tom trenutku u blizini, kažu da su mladići iz alfe vozili velikom brzinom, i to puno većom od dopuštene – prepričavali su mještani.

Šest mrtvih u jednom danu

Inače, nažalost, da tragedija bude veća, te subotnje večeri je ožalošćena ostala i porodica 33-godišnjeg motociklista Aldina Delića iz obližnjeg Maglaja koji je život izgubio pri padu u Derventi.

Tako je zabilježeno čak šestero poginulih u jednom danu na cestama BiH.