Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žrtave i svjedoci genocida zatražit će referendum o ukidanju RS-a

murat tahirovic savez logorasa bih

“Svi javni istupi međunarodnih zvaničnika u BiH pomalo su nekorektni prema svima nama. Oni imaju palicu u svojim rukama i mogu vrlo jasno reći šta se može uraditi, a šta ne. Umjesto toga, izlaze paušalno u javnost i govore jedno, a čini mi se da postoje sasvim suprotni dogovori “ispod stola”, koji nisu poznati javnosti”, kazao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, a vezano za najavljeni referendum u RS-u.

“Dodik otvoreno negira postojanje jednog naroda u entitetu na čijem je čelu, negira genocid u Srebrenici, koji su priznale međunarodne pravosudne instance, kao i veliki broj međunarodnih organizacija i država.

Međutim, više nas zabrinjava činjenica da još nemamo reakcije Tužilaštva BiH. Podsjećamo, mi prošle godine ukazali na to da je Dodik prekršio zakon FBiH koji za osobe koje javno negiraju genocid propisuje određenu kaznu. No, nismo dobili odgovor od Tužilaštva. Zaista nas zabrinjava zid ćutnje pravosudnih institucija u BiH”, kazao je Tahirović za portal Vijesti.ba i dodao:

“Najavio je referendum o Danu RS. Žrtve genocida će uskoro, vjerovatno tokom ove sedmice, pokrenuti inicijativu, a od nadležnih institucija BiH zatražiti da ona bude realizovana, o raspisivanju referenduma o ukidanju RS”.

Tahirović je najavio kako će uskoro okupiti sve predstavnike žrtava iz BiH i zatražiti od organa BiH da se raspiše referendum na nivou BiH…

“Dakle, da pravo glasa imaju svi konstitutivni narodi i svi građani BiH na referendumu o ukidanju RS. Želimo da se ljudi izjasne da li žele živjeti u državi u čijem sastavu je entitet RS, koji je nastao na sedam ciljeva koje je iznio Radovan Karadžić u maju 1992. godine na sjednici Skupštine, a na istoj sjednici Ratko Mladić je otvoreno rekao da ukoliko se oni realizuju, to će biti genocid. Osim toga, RS je entitet kojeg su međunarodne pravne institucije okarakterisale kao počinitelja genocida i kao takav sprječava povratak i omalovažava narod nad kojim je počinjen genocid. Mislim da postoji dovoljno i pravnih i ljudskih argumenata da bude pokrenuta inicijativa o raspisivanju referenduma o ukidanju RS”.