Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kolega iz sda

Zukić: Lendo nije ni znao za sastanak, eno ga u podrumu čeka da da izjavu

zukic

Kako je naveo, potrebno je organizirati sastanak u skladu s Ustavom i procedurama i postići politički dogovor, te napomenuo da se imenovanje Vlade FBiH ne može obaviti bez Stranke demokratske akcije

Izboru predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi prethoditi politički dogovor. To nije nešto što se može dogovoriti usput i na hodniku, ocijenio je delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH Muamer Zukić (SDA).

Zukić je to kazao nakon što Refik Lendo, koji je danas u oba doma Federalnog parlamenta imenovan u rukovodstvo Federacije BiH, nije došao na sastanak na kojem je trebao biti izabran predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

“Ja bih samo kratko, slučajno smo naišli na ovaj press. Lendo je dolje u podrumu, čeka da da izjavu. Ne znam ko je organizirao ovaj press, ovo je nešto skriveno. Lendo nije da se nije odazvao, nego uopće ne zna, vjerovatno bi imao šta kazati. Ovaj poziv nije čuo na sjednici”, ustvrdio je Zukić na press konferenciji nakon što su Bradara i Stojanović kazali da se nije pojavio na sastanku na kojem je trebalo dogovoriti ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici Federacije.

Zatim je rekao da će Lendo, kao najstariji, sazvati sastanak na kojem će se govoriti o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH, ali ne sutra, kao što su naveli Bradara i Stojanović, nego “za sedam, deset dana”.

Kako je naveo, potrebno je organizirati sastanak u skladu s Ustavom i procedurama i postići politički dogovor, te napomenuo da se imenovanje Vlade FBiH ne može obaviti bez Stranke demokratske akcije.

“Ne može se bez izbornog pobjednika niti mimo Ustava, zakona i procedura. Vladu će imenovati predsjednika s potpredsjednicima, a nikakvi potpisi delegata, jer delegati ne imenuju Vladu”, naveo je.

“Predsjednik FBiH imenuje vladu, to je najvažnija dužnost. NE može to usput i na hodniku. Rekli smo da je sve bilo u lijepom tonu, ali što je ovo urađeno, na neki prepad. Nema potrebe, Lendo je za dogovor. Nećete se naći, treba organizirati lijepo u skladu s procedurama i postići politički dogovor”, kazao je Zukić.

Ističe da je novoformirana koaliciona većina krenula putem preglasavanja Bošnjaka i donosi odluke mimo bošnjačkog naroda.

“Imamo odluke Kluba srpskog i Kluba hrvatskog naroda koje se primjenjuju i na državnom i na federalnom nivou, samo se Bošnjaci ne poštuju i mi ćemo se boriti protiv takve politike”, zaključio je Zukić.

Uz Lendu, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su novo rukovodstvo FBiH. Bradara i Stojanović kazali su da će novi sastanak zakazati za sutra u 10.30 sati i pokušati dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH.